×

Bekleyen sorunlarımız ve KPSS analizi

Okuduğunuz ilgili haber, bbyhaber takipçilerinin Bilgi ve Belge Yönetimi alanında KPSS ile açılan kadro durumları ne durumdadır, bbykpss de neler oluyor gibi sorular hakkında genel bir bilgisinin olması ve alanımızda yaşanan bazı sorunlarımıza dair bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır.

2014 KPSS sınav sonucuna göre şu ana kadar toplam iki atama olmuştur; birisi 2014/2 ve diğeri de 2015/1‘dir. Üçüncü atama ise 16-25 Kasım 2015 tarihleri arasında 2015/2 atama dönemi ile yapılacaktır. 2015/2 dönemi için alanımıza toplam 32 kadro açılmıştır. Yapılacak olan bu alımla birlikte 2014 KPSS sınav sonucuna göre Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne toplam 98 kadro açılmış olmaktadır (bknz Tablo 1). Yine 2014 KPSS ile 2016/1 atama döneminde son bir alım daha yapılacaktır.

Yukarıda belirtilenler doğrultusunda genel olarak alanımıza çok az kadro açılmıştır. Kadroların dağılımları aşağıdaki Tablo 1 ve Grafik 1’de*** gösterilmektedir.

Tablo 1 ve Grafik 1’e göre, 2014/2’de yaşanan büyük bir hayal kırıklığı sonrasında 2015/1’de bir artış yaşanmış; fakat daha önceki yıllarda yapılan büyük alımlar ile karşılaştırıldığında 2015/1-2’deki artışlar çok az olmuştur (örneğin 2012= 237-içerisinde toplam 151 kütüphaneci;  2013=211-içerisinde toplam 129 kütüphaneci alımı olmuştu, detaylı dağılım için tıklayınız).

Bu bağlamda 2015 yılı genel olarak düşünüldüğünde alanımıza toplam açılan kadro sayısı 89 olmakta ve bunların da içerisinde 2015 yılında toplam açılan “kütüphaneci” kadro sayısı ise 68 olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmiş ve şimdiki yıl bazında genel bir değerlendirme yapıldığında,  alanımıza açılan kadro sayılarında genel bir düşüş yaşanmıştır.

Diğer yandan alanımızda hala çözüm bulamayan birbirinden farklı sorunlar devam etmektedir, bunlar;

–          Tapu Arşiv Memuru kadrosunda çalışan meslektaşlarımızın hala çözülemeyen Teknik Kadro’ya geçememe sorunu,

–          Üniversitelere açılan bazı kadroların “memur” unvanı ile açılması ve buralara atanan meslektaşlarımızın aynı statüdeki diğer “kütüphaneci” unvanlı meslektaşı ile arasındaki özlük hakları farkından doğan sorunlar (Kütüphaneci=Teknik Hizmetler Sınıfında iken Memur=Genel İdari Sınıfında olup aralarındaki maaş ve diğer özlük hakları farklılıkları gibi),

–              Teknik hizmetler sınıfında çözüme kavuşturulamayan  ve hakkımız olan a veya c bendine geçememe sorunu,

–          Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü gibi bir kurumda asıl görev alması gerekenler meslektaşlarımız olması gerekirken, buralara farklı bölümlerden alımların yapılması, yapılmaya devam edilmesi ve bu durumlara hiç kimsenin müdahalede bulunmaması,

–          Okul kütüphaneleri gibi büyük bir alanda var olan kütüphaneci açığına rağmen yıllardan beri alanımıza hiçbir kadronun verilmemesi/açılmaması (konuyla ilgili haber içeriğini okuyunuz)

–          Son olarak KPSS tercih kılavuzundaki 4101 nitelik kodunun hala inatla bazı kurumlar tarafından kadro niteliklerinde veriliyor olması; bu bir karışıklıktır ve bunun da çözülmesi gerekmektedir (zamanında şu bağlantıda çözümlemesi yapılmış, TKD Başkanı ile sorun çözülmüştü; fakat görüldüğü üzere sorun kılavuzlarda hala devam etmektedir).

Bunların nedenlerini ve yapılması gerekenleri ilgili sivil toplum kuruluşlarımız takip etmekte ve yapılması gerekenleri de yapmaktadırlar. Sizlerin de desteği her daim beklenmektedir ve destek verilmesi elzemdir!

Atama bekleyen ve tercih yapacak tüm meslektaşlara sorunsuz ve bol kadrolu! günler dileği ile başarılar…

2014 KPSS sınav sonucuna göre son iki atamada (2014/2 ve 2015/1) atananların sıralı puanlarını incelemek isterseniz lütfen tıklayınız

*** Tablo 1 ve Grafik 1’de yer alan veriler ÖSYM ve DPB sitesinden derlenmiştir.

3 yorum

comments user
t36

@Erdi,
bizde 5 yıldır açılmıyor bu sene açıldı ona da 7 kişi girdi 2 kişiye kadro verilecek. Kalan 5 kişi artık ne zaman alır mechul. Çünkü söylendiğine göre kadrolarda istemelere rağmen ankara kadro vermiyormuş. Sayımız daha da fazla idi öncesinde de 5 arkadaş da kpps ile başka kurumlara geçti. Şuana kadar hiç kpss ile kütüphaneci alınmadı sürekli bby mezunu memur alınıyor sorun bitmiyor.

comments user
t36

Memur olarak bizim bölümden alımlar devam ediyor. Üniversiteler yeterli sayıda kişiyi kütüphaneci kadrosuna da almıyorlar. Haliyle büyük bi sorun. Memur kadrosundanki bizler tekrar kpss ye giriyoruz. Hem bizim kaybımız oluyor hem de yeni atacak meslektaşlarımızla tekrar sınavda yarışıyoruz :/

comments user
Saçma adam

Başkan ve Başkan Yardımcısı istifa etsin. Hiç bir siyasi veya idari hizmeti yok. Bu ne etkisizliktir. Böyle kadro mu olur. Beceremiyorum de istifa et. Yerine etkin birileri gelsin adam akıllı sesimizi duyuralim ve herkes olmasada büyük çoğunluk atansin