×

Diyanet’ten Kerkük’e ‘mobil kütüphane’

Türkiye Diyanet Vakfı’nın katkılarıyla Irak’ın Kerkük kentinde mobil kütüphane projesi başlatıldı. Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği’nin projesi Türkiye Diyanet Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirildi. İkra Seyyar Kütüphanesi’nde Türkçe, Arapça ve Kürtçe kitaplar bulunuyor. Mobil kütüphanenin açılışına Kerkük’ün önde gelen aydın ve tanınmış gazeteci-yazarları katıldı. Daha çok ilkokul ve ortaokul öğrencilerine hitap eden kütüphane, Kerkük’teki okulları gezip, çocukların kitap okumasını sağlayacak.

Irak’ın kitap oluşma alışkanlığı kalmadı”
Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Hişam Avcı, çalışmaya ilişkin, “Maalesef Irak’ta internetin ortaya çıkmasından sonra kitap okuma alışkanlığı çok kalmadı. Bu yüzden bizde böyle bir proje ortaya attık. Sağ olsun Türkiye Diyanet Vakfı bu projeyi üstlendi. İki aydan beri gereken hazırlıkları yaptık ve özel arabayı seyyar kütüphaneye çevirdik. Adına İkra Seyyar Kütüphanesi verdik Kütüphanemiz okullara gidecek. Çok çeşitli kitaplara sahip olan kütüphanemiz öğrencilerimizin hizmetinde olacak. Öğrenciler istedikleri kitabı iki üç haftalığına ücretsiz olarak ödünç alma hakları var” dedi.

Seyyar kütüphaneye ziyaretçi akını
Açılışının yapılmasıyla birlikte tüm kesimlerin ilgisini çeken seyyar kütüphane hemen hemen tüm yaşlardan ziyaretçilerin akınına uğradı. Kütüphane açılışına katılan ve kütüphane ziyaretinde bulunan Leyla Abdullah, “Bir kitapsever olarak bu önemli çalışmanın açılışına katıldım. Oldukça güzel bir gelişme. Kerkük’ün cadde ve sokaklarında bir seyyar kütüphaneyi görmek çok güzel. Küçük büyük ve çocuk ve yetişkin demeden her kesin bu kütüphaneden faydalanacaktır. İnternet, bilgisayar ve cep telefonlarının ortaya çıkmasıyla birlikte insanlar kitap okuma alışkanlığından tam vazgeçmiş durumda. Toplum gazete, dergi ve roman okumaktan vazgeçti. Bu büyük ve önemli proje sayesinde insanların tekrar kitap okumaya teşvik etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: http://www.yenisafak.com/