×

Kemik ve İskelet Dolu Kütüphane

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi bünyesindeki Kemik Kütüphanesi‘nde, köpekten kaplumbağaya, ceylandan maymuna kadar çok sayıda hayvanın kemik ve iskeleti yer alıyor. Fakültenin Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Erkut Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphaneyi 1996’dan bu yana arşivledikleri hayvan kemik ve iskeletlerinden oluşturduklarını söyledi. Otopsi yapılan ya da fakültelerine getirilen telef hayvanların iskelet ve kemiklerini laboratuvarda uzun soluklu, özenli bir çalışmayla ayırdıklarını ifade eden Kara, daha sonra çeşitli kimyasallar kullanarak bunların bozulmasını önlediklerini aktardı.

Kütüphanede yaklaşık 150 farklı köpek ırkının yanı sıra caretta caretta, atmaca ve şahinden fare, maymun, ceylana kadar yüzlerce hayvan kemiği ve onlarca iskeletin bulunduğunu dile getiren Kara, “Hekimliğin temeli olan anatomi eğitimde, öğrencinin yapay kemik ve iskeletlere değil gerçeklerine dokunması, hissetmesi, bünyedeki girinti ve çıkıntıları anlaması büyük önem taşıyor. Bu anlayıştan hareketle kütüphaneyi oluşturduk” diye konuştu. Sipariş üzerine kemik ve iskelet gönderiliyor Kemik ve iskeletleri öğrencilerin eğitiminde kullandıklarını belirten Kara, ihtiyaç fazlasını başta üniversiteler olmak üzere talepte bulunan çeşitli kurumlara gönderdiklerini anlattı.

Prof. Dr. Kara, şunları kaydetti: “Özellikle yaz dönemindeki boş zamanlarda sipariş üzerine kemik ve iskelet oluşturmaya başladık. Türkiye’de yaklaşık 10’un üzerindeki üniversiteye, çeşitli bakanlıkların müzelerine, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Ankara Kriminal Polis Laboratuvarına, Türkiye Jokey Kulübüne, Amerika Nevada Üniversitesine kemik ve iskeletler gönderdik. İmkan oldukça dışarıdan gelen kemik ve iskelet taleplerini karşılamaya çalışıyoruz.” Kara, dünyadaki farklı hayvan türlerine ait kemik ve iskeletleri kütüphanelerine kazandırabilmek için çalışma yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:http://www.sondakika.com/