×

Keşke Soma Olmasaydı-Ali Fuat Kartal

Sosyal sorunların kurcalanması halkı huzursuz etmektedir, kıpırdanmasına neden olmaktadır ya da en azından buna inanılmaktadır. İşi sağlama almak için yapılacak en akıllıca iş, bu tür sorunların gündeme getirilmemesi, yaranın kaşınmamasıdır. Ne kadar unutturulmaya çalışılsa da 13 Mayıs 2014 acı ve gözyaşıyla hatırlanacak. Aynı gün doğan, aynı gün evlenen, aynı yerde askerlik yapan, aynı madende çalışan ve ölen ikizler gibi her birimiz farklı bir hikâyesiyle hatırlayacağız Soma’yı.

Keşke madencilerin çalışma koşullarına ilişkin gerçekler bu felaketin ardından gündeme gelmeseydi, İkiz kardeşler daha birçok şeyi birlikte yapadursaydı diyeceğiz.

İnsani olmayan koşullarda taşeronların kirli ellerine teslim edilen işçiler, Türkiye’nin dört bir yanında zenginleşen şirketlerde adeta köleleştirildiler.

Sendikalar daha da ehlileştirildi, güçsüzleştirildi. İşçi ölümleri çağımıza yakışmayacak rakamlara ulaştı.

Keşke Soma olmasaydı, keşke o tekmeleri görecek bir ülkede yaşadığımızı başka örneklerle idrak etseydik. Ne yazık ki keşkeler ölümleri geri getirmiyor.

Madenlerin karanlık köşelerine ışık tutulması lazım. Bilgi özgürlüğünü garanti altına alan kütüphaneler bunun için varlar.

Ali Fuat Kartal
TKD Genel Başkanı