×

Kütüphaneler Modernleşiyor!

Kütüphaneler Modernleşiyor!“Kitap okuma alışkanlığını özellikle gelişmekte olan çocuklarda ve gençlerde bilgi kapasitesini artıran, düşünce yapısını şekillendiren, anlamayı kolaylaştıran, kişilik kazandıran etkili bir süreçtir” düşüncesiyle başlatılan SODES “Bir Kitap Bin Umut Projesi” kapsamında Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi’nde kurulan kütüphane düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kasım 2013 tarihinde başlanan proje kapsamında yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda 4 okula Z Kütüphane yapılmasına karar verildi. Kars Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülen projenin bütçesi de Kalkınma Bakanlığı’nca 190 bin 200 TL ile desteklendi. Kars Valiliği projenin önemine binaen daha gazla okulda kütüphane kurulması için proje bütçesini SODES Usul ve Esasları’na uygun olarak yüzde 30 artırıldı ve bütçe 247 bin 260 TL olarak çıkarıldı. Yapılan ihale sonucunda 8 okula kütüphane yapılması için tadilat, tamirat ve düzenlemeleri yapıldı. Toplamda 8 kütüphane KDV dahil 227 bin 740 TL’ye mal oldu.

Proje Halk Eğitim Merkezi, Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi, Kars Anadolu Lisesi, Mihralibey Ortaokulu, İmam Hatip Ortaokulu, Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Ziya Gökalp Ortaokulu ve Şehit Albay İbrahim Maraoğlanoğlu Yatılı Bölge Okulu’nda hayata geçirildi.

Bu kapsamda Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi’nde yapılan kütüphanenin açılışına Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, daire amirleri, okul idaresi, öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Vali Günay Özdemir, burada yaptığı konuşmada kütüphaneleşmenin yaygınlaştırılmasının yanında, dizaynı, kitap varlığı ve düzeninin de önemli olduğunu söyledi. Amacın, kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması olduğunu da belirten Vali Özdemir, projenin devamı noktasında da çalışmaların yapılacağını ifade etti.

Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun da Z kütüphanelerinin kitap okumanın yanında, dinlenme ortamı da oluşturduğunu ve kitap okumaya gelenlerin hem rahat bir nefes aldıklarını hem de bilgi öğrendiklerinin altını çizdi.

Kurdelenin kesilmesinin ardından kütüphane gezildi ve incelemeler yapıldı. Vali Günay Özdemir ayrıca, kütüphaneye bir dizi kitap hediye etti.

Türk ve Dünya tarihi, Türk ve yabancı yazarların kitaplarının da yer aldığı kütüphane de A’dan Z’ye öğrencilerin yararına olacak her tarla kitabı bulmak mümkün.

PROJENİN AMACI

Kütüphaneler, okuma alışkanlığının kazanılmasında ve bilgiye erişimde, kullanılan en ucuz, en çabuk ve en kolay yoldur. Kitap okuma alışkanlığı olan çocuklar yorumlama ve analiz etme becerilerine sahip olur ve bu durum derslerine ve yaşamlarındaki başarıya olumlu yansır. Özellikle Kars gibi dezavantajlı bölgede yaşayan öğrenciler arasında okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak için oldukça kısır olan okul kütüphanelerini çeşitli kitaplarla zenginleştirmek gerekir. Bu projeyle okulların kütüphanelerini zenginleştirerek toplumun dezavantajlı gruplarının da daha kolay şekilde kitaplardan faydalanması hedeflenmektedir. Ayrıca kütüphaneleri halka açarak toplumun her kesiminin yararlanması sağlanmalıdır. Okullarda kitap okuma kampanyaları düzenlenecek ve her çocuğun haftada en az bir kitap okuması ve okuduğunu özetlemesi sınıf öğretmenlerince sağlanacak. Kitap okuma kampanyaları sonunda her okuldan en çok kitap okuyan ilk üç öğrenci ödüllendirilecek. Daha sonra okullar arasında en çok kitap okuyan ilk üç öğrenci seçilecek. Ana hedefi öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak olan projeyle öğrencilere okuduklarını kolay anlama, beyin gücünü daha verimli kullanma ve girecekleri sınavlarda zamandan tasarruf sağlama gibi vasıflar kazandırılacak.

KÜTÜPHANELEŞMENİN ÖNEMİ:

Kütüphane-Kitap-Okumak ve İnsan. Bu kavramlar ilk insandan günümüze kadar hep bir cümlede paragrafta veya bir makalede bir arada kullanılmıştır. Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insanoğlu için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin %60’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır. Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ülkemizde ekonomik, sosyal ve siyasal alanda önemli gelişmeler olmasına rağmen kitap, dergi, gazete okuma ve önemi konusunda hala problemlerimiz devam etmektedir. Bu sorunu çözecek olan kişiler ise sadece ve sadece kitap okuma alışkanlığını kazanan gençler olacaktır. Dünyada hızla meydana gelen bu değişmeler ve gelişmelere ulaşmanın ve bu yarışta ülkemizin yer almasının en önemli yolu hiç kuşkusuz okumaktır. İnsanlar toplumsal varlıklardır. Sosyal çevreyi ve insanları tanımanın en kısa yolu okumaktır. Okuma alışkanlığı sizi mezara kadar bırakmayacaktır. Siz çok zengin olabilirisiniz, çok güzel bir işiniz ve aileniz olabilir. Bunlar elinizden uçup gidebilir. Okumanın size kazandırdığı itibar, bilgi ise sizi hiçbir zaman bırakmayacaktır. Bilgiye ulaşmanın bir çok yolu vardır. Konferans, seminer, televizyon vb. Ancak en kalıcı olanı beyni yorumlama ve analiz etmeye sevk etmesi sebebi ile okumaktır. Her kötülüğün başı cahilliktir. Cahillikten kurtulup, düşünen insan olmanın yolu da hiç kuşkusuz okumaktan geçmektedir. Kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin boş zamanı olmaz. Çünkü onlar kitap okuma alışkanlığını kazanmış kişilerdir. Bu nedenle “boş zamanında ne yaparsın ?” sorusuna cevap vermekten kurtulmuş olurlar. Ünlü Alman düşünür James Hawel ın dediği gibi; “dünyayı yöneten, kalem, mürekkep ve kağıttır” tarihten bu yana kitap üzerine kurulmuş bütün hakimiyetler uzun sürmüştür. Kitap bir milletin geleceğidir. Geçmişte ve günümüzde olan olayları bize aktaran kitabı her insan kullanmalıdır ve bundan faydalanmalıdır. Kitap okumayan bir millet karanlığa gömülmeye mahkûmdur.

KHA