×

Kütüphaneci kadroları, Lisans mezunlarına mı yoksa Ortaöğretim mezunlarına mı ait!!!

2014/2 KPSS tercih döneminde Bilgi ve Belge Yönetimine (BBY) ayrılan 4 adedi kütüphaneci olmak üzere toplam 9 kadro açılmış ve atanamayan meslektaşlarımız mağdur edilmişti. Bu olumsuzluklardan sonra meslektaşlarımız sosyal medya üzerinden duruma tepki göstermişler, twitter’da gündem oluşturmaya çalışmışlardı.

Farklı bölüm mezunları farklı platformlarda kadro taleplerini/haklarını dile getiriyor ve kadrolarını da alabiliyorlar; bizim meslek örgütlerimiz de, meslektaşlarımız için elinden geleni yapıyor ve ilgili kurumlar ile irtibata geçerek kadro talebinde bulunuyorlar.

Yukarıdaki gündem maddeleri mesleki camiamız içerisinde hala sıcaklığını korusa da; aşağıda yer alan analiz çalışmasında, kat edilmesi gereken daha çok yolun olduğu karşımıza çıkıyor ve analizde yer verilen konular siz değerli meslektaşlarımızın yorumlarına açılarak, bu analizlerde yaşanılan karmaşıklığın bir an önce düzelttirilmesi ve yine meslek örgütlerimizin konuyu gündemlerine almaları gerekmektedir; çünkü mesleki itibarımız bu karmaşıklıklar içerisinde değer kaybetmektedir. Bölümümüzün karşı karşıya kaldığı soru; lisans eğitimi mi, meslek yüksekokulu mu(iki yıllık) yoksa orta okul mezunu mu?? gibi kafa karışıklıklarının daha uzun yıllar devam etmesi, mesleğimizin hak ettiği değeri görmesinin önünde engel oluşturacaktır.

Devletin herhangi bir kurumuna “Kütüphaneci” kadrosu ile atanabilmeniz için nereden mezun olmanız gerekmektedir? Sorusunun cevabı ORTA OKUL mu yoksa LİSANS mezunu mu? Bu kavramların Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB) hazırlayıp ilgili kurumlara gönderdiği KPSS nitelik kodlarında acilen düzeltilmesi gerekmektedir.

KPSS tercih kılavuzlarında mesleğimiz ORTAÖĞRETİM olarak görülmekte!?

 Aşağıdaki Tablo 1’de KPSS ortaöğretim mezunlarına yönelik alımlarda kullanacak olan ilgili kodlar bulunmaktadır ve 1939 kodu da “KÜTÜPHANECİLİK BÖLÜMÜ” ‘ne ayrılmış ve  mesleğimiz bariz bir şekilde “mezun olunan/olunacak ORTAÖĞRETİM alanı/dalları” tablosunda yerini bulmuştur!!!; fakat ortaöğretimin herhangi bir alanında kütüphanecilik diye bir alan/bölüm bulunmamaktadır.

 Ve Tablo 2’de de yine ORTAÖĞRETİM mezunları için açılmış olan kadrolardaki aranan nitelik kodunda 2015 ile öğrenim koşulları arasına “ORTAÖĞRETİM kurumlarının “Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi vb…….ve  KÜTÜPHANECİLİK bölümlerinin herhangi birinden mezun olmak” olarak yer verilmiştir. Bu şekilde açılmış kadroların ve atanmış kişilerin direkt “kütüphaneci” olup/olmadığı bilinmemektedir; fakat buradaki durumun acilen düzeltilmesi ve tamamen kılavuzlardan kaldırılması gerekmektedir. Düzeltilmediği takdirde, mesleğimizin mezuniyet durumunun ne olduğu bilgisinin toplumdaki karşılığı “iki yıllık mı, açık öğretim mi ve bu hali ile de ortaöğretim mi” gibi hala kafa karışıklığına neden olacaktır.

Daha önce de 4101 nitelik koduna dair bbyhaber tarafından 23/06/2013 tarihinde hazırlanıp gündeme getirilen analiz çalışması neticesinde olumlu gelişmeler yaşanmış, bu analizden yola çıkılarak “4101 problemi” Ali Fuat KARTAL’ın girişimleri sonucunda çözüme kavuşturulmuştu; fakat yine hala bu kod tercih kılavuzlarında yer almaktadır. Tek olumlu yanı, “sadece 4101” koduna açılan kadro olmayışı olmuştur; fakat Tablo 3’de de görüldüğü gibi bu kod hala kılavuzlardan tamamen kaldırılmamıştır.

Sonuç olarak, kamu kurumalarında, özel kurumlarda açılan  “kütüphanecikadrolarının tek sahibi bizleriz, yani ilgili  ÜNİVERSİTELERİN 4 yıllık eğitim veren  LİSANS mezunları olan bizler-Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Programından Mezun olanlara aittir. Aşağıdaki Tablo 4’de de bu durum açıkça görülmektedir.

Yukarıda üzerinde durulan ORTAÖĞRETİM meselesindeki durumun ve 4101 kodunun acilen tercih kılavuzlarından tamamen kaldırılması için ilgili kişilerin, meslek örgütlerimizin harekete geçmesi gerekmektedir.

3 yorum

comments user
memmet çbn BBY erzurum atauni

Önce sesimizi duyurmak lazım… tanınmış kişilerle bu mesleği tanıtmak lazım ki dikkate alınalım. yoksa kütüphanecilik mesleği diye bir şey olmaz. ben bu bölümü tercih ederken ilk defa duymuştum hayret ettim yahu böyle bir bölümde mi var diye. Acaba şu an bizler gibi kaç kişi var…

comments user
memmet BBY

Şu ülkede neyin ne olduğu belli değil ki… üniversitelerde o kadar doçent prof var adamlar çıkıpta bu bölümü tanıtsa anlatsa eminim mesleğimiz en zirvelerde yerini alacaktır… ama nerdeeee.

comments user
metehan

bu bölümün adını vaktiyle kütüphanecilikten bby gibi ne olduğu belirsiz belli bir mesleğe hitap etmeyen bir isim koyanlar düşünsün bu bölüm bitmiştir yapılanların kasıtlı olduğunu düşünmeye başladım.