×

BBY’ciler kadro istiyor, sen de destek ol #‎bbykadroistiyor

Devlet Personel Başkanlığı (DPB) kadroları açıkladı. Bilgi ve Belge Yönetimine (BBY) sadece 9 kadro açılmıştır. Kadrolar kurum bazında değerlendirildiğinde ise ortaya garip bir tablo çıkmıştır. Her yıl kütüphaneci alımı yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı bu alımlarda hiçbir kadro açmamıştır. Ülke genelinde en çok kütüphaneci ihtiyacı olan bir kurumun hiçbir kadro açmaması, kadro bekleyen binlerce BBY mezunu meslektaşımızı olumsuz etkilemiştir.

Aşağıdaki tablo ve grafikte 2006-2014/2 yıllarına ait BBY bölümüne açılan kadro sayıları verilmiştir. Tablo ve grafik incelendiğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Üniversitelerin kütüphaneci alımlarındaki aniden düşüşünü görmeniz mümkün olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı en çok alımı 2006 yılında yapmıştır, toplam 95 adet; bunu 2012 yılı izlemiştir, toplam 60; ve en az alım 2009, toplam 4; hiç alım yapmadığı yıl ise 2014-2 olarak görülmektedir. Diğer kurumları aşağıdaki tablo ve grafikten analiz edebilirsiniz.

23 Ekim 2014 tarihinde yayınlanan kurumların boş-dolu kadro dağılımları incelendiğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapılması uygun görülen boş kadro değişikliğinde 35 kütüphaneciye ihtiyaç duyduğu görülmektedir; fakat bu alımlarda bu ihtiyaçlarını belirtmemişlerdir, ne zaman alacaklarida belirli değildir. Umarız bir sonraki alımlarda kadro açıklarını doldurmaya çalışırlar ve meslektaşlarımız da bir an önce atanırlar.

Bir sonraki alımlar için sosyal medya üzerinden ilgili kurumlara baskı kuran ve bu platformlar üzerinden örgütlenmeye çalışan meslektaşlarımız daha çok kişiye ulaşmak ve seslerini duyurmak istemektedirler ve bu doğrultuda aşağıdaki hashtagler ile bir araya gelmektedirler.

İMZA kampanyası başlatılmıştır, sen de imzala!!!

DİLEKÇE Kampanyası için tıklayınız

Siz de bu birlikteliğe katılmak isterseniz aşağıdaki etiketler aracılığı ile twitterdan destek verebilirsiniz.

‪#‎bbykadroistiyor

 ‪#‎KütüphanecilerKadroİstiyor

#‎KütüphanelereKütüphaneciGerek

 ‪#‎KütüphanecisizKütüphaneOlmaz 

#‎NitelikliKütüphanelerİstiyoruz

Not: Yukarıdaki istatistiki veriler ÖSYM’nin tercih dönemlerinde yayınladığı kılavuzlardan derlenmiştir.

16 yorum

comments user
DTCF’den Tüsak Konusunda

Bugün 13-14 Eylül DTCF B.B.Y.’nin kuruluş yıldönümüydü.(60.) Bu sempozyumda Türkiyede aktif olarak eğitim veren 9 bölümün Bölüm Başkanları, Türk Küt.Derneği Ankara ve İstanbuldan başkanlar, Tuncer Acar vardı.

Bir konuşmacı abimiz, Tüsak konusunu aynen şöyle sordu. Diyaloğu aynen veriyorum.

“Sevgili Hocalarım ve arkadaşlar, DTCF B.B.Y.’nin kuruluşunu kutlarım. Kutup-l ve diğer platformlarda Akademik Zam ve Ögeder aracılığıyla Uzman Kadrolarınında zam alması konusunda yardım gördük. Selim Bey (Ankara Üniv. Uzman Kütüphaneci) de bu durumu özetledi. Teknik kadro almamızda Ali Fuat Bey ve Hocalarımız çok uğraştlılar. Ama Tüsak konusunda AliFuat başta olmak üzere bazı kütüphanecilerin karşı olduğunu duyduk.Bu haberlerin asparagas olduğunu tahmin ediyorum. Sizden destek istiyoruz bu konuda.”

Ali Fuat Bey “arkadaşa cevap vermek isterim. Özlük haklarınız konusunda çok duyarlısınız. Ama başka konularda aynısı yok. Tüsak sanatın ölmesi demektir, bu yasaya şahsen karşıyım. Ama mesleğimiz açısından o tasarıdan bizi çıkarın da diyecek değiliz, 200 tl zam için bu kadar baskı yapmanız haksız, başkalarının hakkına giremeyiz.”

Salonda alkışlandı. Bazı meslektaşlarımız dünyadan habersiz yalakaca alkış tuttular.

Şunu görün artık, bu foruma daha önceden “Ali” olarak yazıyordum.Ama artık yazmayacağım ve meslekte dinazorlarda yalakalarıda artık gram umrumda değil. Sizi satıyorlar, kendi meslektaşlarınız hemde. İşin iç yüzünü araştırın, milli kütüphane, dernek, üniversiteler içinde nasıl işler döndüğünü görünüz. Ölü doğan bir tasarıyı artık tartışmanın anlamı yok. Hakkımız olan “c” bendini bile bizi çok görüp, bizi katalog bilimi halinde tutmaya niyetliler. Yeni mezunlara Allah kolaylık versin. DİPLOMA= 9 KADRO.

comments user
adem

arkadaşlar herkes başbakana cumhurbaşkanına yazıp feryadını bildirsin. kurumların torpille adam almasının önüne geçilsin. memur alımları tek elden yapılmaz ve atananların tekrar atanması engellenmezse ne kurumlar yeterince alım yapabilir ne de alım puanlarında düşme yaşanır…

comments user
ela

merhaba BBY Haber
istediğiniz bilgilere bu adresten ulaşabilirsiniz.

http://sonmezcelik.blogspot.com.tr/2012/07/yaynlar.html

(Kütüphaneci Eğitiminde Mentorluk Uygulaması, Sönmez Çelik)

    comments user
    BBY Haber

    @ ela,

    Çok teşekkürler.

comments user
yusuf

yazıklar olsun size. gecemizi gündüze katıp kpss çalışıyoruz. sadece 9 kadro mu… yandaşları mülakatla alın; sonra da adaletten bahsedin. ahirette iki elim yakanızda…

comments user
BBY Haber

@ ela,

Bu verilerin tam adresini vermeniz mümkün müdür? Ben sadece genel bilgilere ulaşabiliyorum, yani 3867 bilgisine erişebiliyorum; fakat alan bazına erişemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

comments user
ela

TÜİK 2009 yılı verilerine göre…
üniversite kütüphanelerinde toplam personel: 3867
bunların 748’i BBY Bölümü mezunu
(kütüphanecilerin çalışan personele oranı : % 19.34)

2011 verilerine göre…
148 üni. kütüphanesi yöneticisinden 72’si BBY mezunu, 76’sı diğer…

O günden bu güne çok şey değişmemiştir kanaatimce.
Atama bekleyen tüm arkadaşların Allah yardımcısı olsun.

comments user
metehan

9 ne ya hala kötü bir rüyada gibiyim son sene müthiş azalma var bölümü kapatın gitsin

comments user
Ali

http://www.odatv.com/n.php?n=ne-olacak-bu-arkeologlarin-hali-1111141200

Arkeologlar isyana başlamış.

comments user
gfhy

Arkadaslar gunde bicok kez sacma sapan seyler icib internete giriyoruz.lutfen sessiz kalmayin destek verin.ogretmenler aglaya aglaya actiriyolar kadrolari.bi atamada gorduk ki her koyun kendi bacagindan asiliyo.hashtag i kullanarak unlulere de yollayin bakanlara da hickimse icin yapmiyosaniz bile kendiniz icin yapin lutfen duyarli olalim

comments user
funda

40 bin öğretmen alınırken ne iyi bize gelince yanlızca 9 kadro. 6000 sınıfcı 40000 öğretmen alan hükümet 500 de bby alsın bu ne yaaa ömrümüz okumakla geçiyor memur olamıyoruz…

comments user
Ali

Bu alımların az olması biz meslektaşların suçudur. Çünkü atandıktan sonra hiçbir faaliyete iştirak etmezseniz, size duyuru yapan kütüphaneci arkadaşınızın mesajına destek vermez ve göz ardı ederseniz, o zaman böyle şeyler kalır geriye.

Öğrencilikten yeni bitirip gelen ve iş arayan gençlerin suçu yok, suç bizim. Tüsak için hiçbir şey yapmadık.

comments user
Ayse sena

Nasil destek olucaz var mi onerisi olan bu ne hic almasalarmis saka gibi allahim ne gunlere kaldik

comments user
ali sanli

Turkiyede univ. kutuphanelerinde gorev yapan daire baskanlarinin kaçi kutuphanec bunu haber yapin,nedenini anlarsiniz

comments user
aziz

burdayız ölmedik daha

comments user
metehan

hep destek tam destek bu ne ya