×

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde Yeni Dönem

Selçuk Üniversitesi (SÜ), bünyesinde üretilen akademik yayınların açık erişimli paylaşılmasını sağlama ve elektronik ortamda üretilen akademik çalışmaların bir araya toplanması, derlenmesi ve korunması amacıyla “Açık Erişim ve Kurumsal Akademik Arşiv Sistemi”ni hayata geçiriyor. Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulacak “Açık Erişim ve Kurumsal Akademik Arşiv Sistemi” yeni yapılacak araştırmalarda kamu ve özel sektörden daha fazla proje desteği sağlanmasına da imkan tanıyacak.

“TEKNİK ALT YAPI HAZIRLADIK VERİ GİRİŞ İŞLEMLERİNE BAŞLADIK”
Selçuk Üniversitesi bünyesindeki yayınların Türkiye ve dünyadaki araştırmacıların erişimine açılması için bu projeyi hayata geçirildiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Yükseköğretim sisteminde üretilen bütün bilimsel yayınların üniversiteler tarafından oluşturulacak kurumsal akademik arşivler aracılığıyla toplanması, düzenlenmesi ve saklanmasına olanak tanıyacak proje YÖK Başkanlığı tarafından başlatıldı. Böylelikle Kurumsal Akademik Arşiv sistemlerindeki veriler harmanlanıp bilimsel yayınlar açık erişim standartlarına uygun olarak dünya bilim çevrelerinin hizmetine sunulabilecek. Bilim camiasına önemli katkıları olacak bu projeyi Selçuk Üniversitesi olarak kısa zamanda hayata geçirerek teknik altyapıyı hazırladık, veri giriş işlemlerine başladık” diye konuştu.

“ÜCRETSİZ ERİŞİM SAĞLAYACAK”
Bilimsel araştırmaların, akademik yayıncılığın geleneksel abonelik modelinden farklı biçimde paylaşılacağına dikkat çeken Rektör Gökbel, “Bu sistem, akademik çalışmalara erişim konusundaki engelleri azaltmaya yönelik çabasıyla; bilimsel çalışmaları artırmaya ve eğitim içeriğini zenginleştirmeye yönelik önemli bir potansiyele sahiptir. Diğer yandan, yayın maliyetlerini azaltmakta ve böylece okuyucular, uygulamacılar ve araştırmacıların içeriğe ücretsiz olarak erişimini sağlamaktadır” diye konuştu.

Kaynak:İHA