×

2.900 adet tarihi kitabı 160 liraya sattılar

2 900 adet tarihi kitabı 160 liraya sattılarRize İl Halk Kütüphanesi’nde düşümü yapılan iki tona yakın 2 bin 900 kitap Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile hurdacıya verildi.
 Rize’de gözden çıkarılan kitaplar, belgeler ve arşivler Milli Emlak Müdürlükleri tarafından ihale yolu ile yakılmak veya geri dönüşüme kazandırılmak üzere hurdacılara satılıyor.

Rize’de son olarak İl Halk Kütüphanesi’nin raflarında bulunan 2 bin 900 kitabın düşüşünü yapılarak İl Milli Emlak Müdürlüğü tarafından çıkartılan ihale ile 2 ton kitap 160 TL karşılığında hurdacıya satıldı. Hurdacıya satılan kitapların çuvallara doldurularak işçiler tarafından kamyonlara yüklenmesi dikkat çekti.

Gönül razı gelmiyor

Rize Özel İhtisas Kütüphanesi üyesi Hasan Kabil, kütüphanelerine kazandırmak istedikleri kitapların kendilerine satılmayarak hurdacılara satıldığına vurgu yaptı. Kabil, her yıl tonlarca kitap ve belgenin hurdacılara satılarak yok edildiğini belirterek, “Biz bu kitapların bir bölümünü kütüphanemize kazandırmak istedik. İhaleye girişimiz çeşitli şekiller ile engellendi. İhale bedelinin iki katını teklif etmemize rağmen kitaplar bize verilmedi. Bu yolla satılan kitaplar ya yakacak olarak kullanılıyor ya da geri dönüşüme veriliyor. Bu eserlerin bu şekilde yok edilmesine gönlümüz razı gelmiyor” dedi.

Hurdacı duyarsız kalmadı

Hurdaya satılan kitapların kamyona yüklenmesi sırasında Rize Özel İhtisas Kütüphanesi üyeleri ile İl Halk Kütüphanesi yetkilileri arasında tartışma yaşanırken, kütüphane üyeleri 2 bin 900 kitap arasında bulunan 115 kitabın tarihi değerleri bulunduğunu belirtmeleri üzerine ihaleyi kazanan Hurdacı Harun Eksilmez duyarsız davranmadı.

Eksilmez, satın aldığı kitapların içeriği konusunda bilgi sahibi olmadığını belirterek kütüphane üyelerine istedikleri kadar kitabı ücretsiz alabileceklerini söyledi. Bunun üzerine Eksilmez, kütüphane üyelerinin seçtiği 115 kitabı Rize Özel İhtisas Kütüphanesi’ne bağışladı. Kütüphane yetkilileri, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

 

İHA

3 yorum

comments user
KTP-Çİ

Kütüphane çalışanları Meslekten gelmeli.En azından bu ayıklama(Düşüm) işini kütüphanecilere bırakmalılar.Bırakmazlarsa olacağı bu.ne yazık.

comments user
Dilek Yılmaz

Kütüphane yönetimi ile ilgili düzenleme yapılmadıkça, çalışanlar meslekten kişiler olmadıkça, kütüphanelerin önemi vurgulanmadıkça daha bunlar ne ki… Bir kütüphaneci olarak çok üzgünüm. Umarım “bir gün” güzel şeyler olur.

comments user
bakanlık çalışanı

kütüphanede şehir plancısı mimar arkadaşlar çalışıyor.olacağı bu