×

Kütüphanelere, Kitaplara, İnsan’a Kıymayın Efendiler

7 Ekim akşamı, yaklaşık 50 yıldır Siirt İl Halk Kütüphanesi olarak hizmet veren bina kimliği belirsiz kişilerce zarara uğratıldı. Kütüphane binası geneli Kütüphane donanımları ateşe verildi. Kütüphane artık kullanılmaz halde. Kütüphane bilgisayarları, masa ve sandalye bir araya toplayıp ateşe verilmiş. Bu saldırıda kitaplar direk hedef alınmamış ama yangına müdahale olmasa bina kitaplarla beraber tümden yanabilirdi. Çocuk bölümü ateşe verilmiş, çocuk kitaplarından 2 raf çocuk kitabı ve bazı kaynak kitaplar yanmış. Kütüphane arşiv bölümü yanarak hasar görmüş. Kütüphanenin okuyucu salonu da kullanılmaz durumda. Kitapların büyük bir kısmında hasar var.

Bu sabah itibariyle (8 Ekim 2014) kütüphanede sağlam kalan tüm kitaplar kütüphane çalışanlarınca kolilenerek binadan tahliye ediliyor. Kütüphanelerimizin hangi koşullarda olursa olsun dokunulmazlığı olmalıdır. Kitabın ve kütüphanenin değeri dünyanın ortak değeridir. Kütüphaneler ortak kültür kurumumuz ve kültürel mirasımızdır.

Uygarlığın başından bu yana insanlar savaşlarda kütüphaneleri, arşivleri, müzeleri yakıp yıktılar, kaybeden hep insanlık oldu. Daha dün gibidir Irak Ulusal Kütüphanesi’nin bombalanması, yakılması ve yağmalanması, daha dün gibidir Mısır’da yazmaların yağmalanması.

Halk kütüphaneleri toplumların en demokratik kurumlarıdır. Düşünce özgürlüğünün sigortasıdır. Her yaştan okura farklılık gözetmeden hizmet sunar. Halk kütüphanelerinin raflarında çok kültürlülük hakimdir. Her dilden her düşünceden her dinden kitaplar yan yana toplumun hizmetine sunulur.

Kütüphaneler yanarsa insanlık yanar.

Kütüphanelere, kitaplara, İnsanlara kıymayın efendiler…

Fotoğraflara Siirt İl Halk Kütüphanesi’nde çalışan meslektaşımız Hasan OK’dan ulaşılmıştır.

Haber Kaynağı: https://www.facebook.com/okumaajansi

1 yorum

comments user
aziz

kütüphane kim olsa yardım eder dedik ama öyle olmadı…
kütüphaneye kim dokunduysa alcaktır,haindir,ama en çok cahildir…