×

Güzel sanatlar bilgi sistemi-Milli Kütüphane

Türkiye’nin sinema, tiyatro, opera, gösteri siyaset, eğitim ve Reklam tarihine artık dijital olarak ulaşmak mümkün. Milli Kütüphane Başkanlığınca yeni oluşturulan Güzel Sanatlar Sistemi ile kurumun web sayfası üzerinden üye olan herkes, kütüphanenin Kitap Dışı Materyaller Şube Müdürlüğünün yurt içi ve dışında üretilen kültür sanat ağırlıklı görsel ve işitsel materyalleri derleme, bağış, satın alma ve değişim yoluyla oluşturduğu koleksiyonlara erişebilecek.

Şimdilik sadece 20 bine yakın sinema afişinin bulunduğu sistemde, Türkiye’de literatüre giren ressamların tabloları, stratejik değeri olan tarihi haritalar, pullar, kartpostallar gibi çeşitli koleksiyonlar da yakın bir zamandaaraştırmacıların hizmetine sunulacak. Sistem, istenilen materyalin kopyasının cüzi bir miktar karşılığında satın alınmasına da olanak sağlayacak.

-Türk sinemasının tarihi seyri burada

Türk tiyatro ve sinemasının en geniş afiş koleksiyonunu, yabancı sinema ve tiyatro afişlerinin yanı sıra ticari, siyasi, tanıtım, eğitim, kongre, konferans gibi türlerde 19 bin 705 afişle 1923’lerden günümüze adeta bir köprü kuruyor.  Koleksiyonda ilk renkli Türk filmi olan “Halıcı Kız”ın yanı sıra ilk dönem yapımları ve Yeşilçam’ın unutulmaz eserleri de yer alıyor.

Bugüne kadar düzenlenen sergilerle sanatseveri buluşturulan afiş koleksiyonu, 11 bin 646 lobi afişle desteklenerek daha zengin bir içeriğe kavuşturuldu. Kütüphanenin 1913-1960 yıllarındaki yerli ve yabancı sanatçı ve orkestraların seslendirdiği taş ve Plastik plak koleksiyonundaki taş plakların tamamı da dijital ortama kaydedildi. Yaklaşık 5 bin şarkıdan oluşan koleksiyon mp3 formatında sunuluyor.

-Resimler çelik kasalarda korunuyor

Türkiye’de literatüre girmiş resamlara ait yağlı boya, suluboya, karakalem ve karışık boya tekniğiyle yapılmış toplam 516 orijinal tablo da Güzel Sanatlar Sistemi’nde yer alacak. Milli Kütüphanenin kuruluşundan günümüze uzanan eserlerin bulunduğu resim koleksiyonunda, 232 tablonun 2008 yılında başlayan restorasyon, bakım onarım ve çerçevelerinin yenilenmesi çalışmaları ise tamamlandı. Diğer resimler albümler içerisinde çelik kasalarda korunuyor.

-Koleksiyonda stratejik öneme sahip eski haritalar var

1890-1960 yıllarını içeren harita koleksiyonunda özellikle cumhuriyet dönemi misak-ı milli sınırlarını kapsayan, stratejik özelliği bulunan haritalar bulunuyor. Türk ve dünya tarihine ışık tutan bu koleksiyonda özellikle İstanbul’u ve tarihi şehirleri tanıtan 1450-1800’lü yıllara ait 546 röprodüksiyon dikkatleri çekiyor.

-Farklı alanlardan çeşitli koleksiyonlar

Koleksiyonda, İstiklal Savaşı ve savaş vaziyet planları, şehir imar-iskan planları, Türkiye sınırları açısından gerektiğinde başvurulacak kartografik materyalllerin yanı sıra 1933’ten günümüze kadar basılmış ve yayımlanmış pullar, ilk Gün zarfları, kartpostallar, davetiye, broşür, tezhip ve fotoğraflar, Karagöz ve Hacivat gölge oyunundan tiplemelerin tasvirleri, milli piyango biletleri, Merkez Bankası tarafından 1950’li yıllardan günümüze kadar tedavüle sürülen paralar, müzik, film, tez ve grafik içerikli geniş bir CD ve DVD koleksiyonu da yer alıyor.

Kaynak: http://www.diyadinnet.com/

Buradan Erişebilirsiniz