×

Bi-Kitap’ta Senden Kampanyası-Bitlis

Bitlis Kitap Severler Derneği “Bi-Kitap” adıyla 4 Ocak 2014’te kurulmuştur. Henüz çok yeni bir dernek olmamıza rağmen hedeflerimiz tüm arkadaşlarımız ve dernek üyelerimizde güzel bir heyecana ve hareketlenmeye sebep oldu. Bu heyecan ve hareketliliğimizin, yapmayı planladığımız her işte katlanarak devam etmesi ümidindeyiz. Peki biz kimiz? Biz; Bitliste ikamet edip, Öğrenci, Kütüphaneci, Sosyolog, Mühendis, Memur, Öğretmen, Bankacı, Şair, Gazeteci, Muhasebeci, Sanat Tarihçisi, Şehir Plancısı gibi farklı meslek gruplarından toplumsal duyarlılığı bulunan ve herkese açık bir grubuz.

Bu grubun öncelikli olarak dernek kurmasında ki temel amaç daha disiplinli, sürdürülebilirlik açısından daha verimli ve özelde, bireyde, genelde ise toplumda bilinçlenme yaratarak var olan potansiyeli pozitif yönde kullanmaktır. İşte bu amaçla yaptığımız istişareler sonucunda hareket noktamızı belirledik. Bu bilinçlenmeyi yaratmak için “KİTAP” en önemli aracımızdır. Bu aracı en etkili ve en verimli şekilde kullanmak için öncelikli olarak bulunduğumuz şehirde yani Bitliste 7’den 70’e her kesimi buna ortak ederek çalışmalar yürütmektir. Bu çalışmalardan en önemlisi ve hareket noktamız; Bitlis merkezde bulunan 37 ilk ve ortaokulun kütüphanelerini oluşturmak ve var olan kütüphaneli okulları da güçlendirmek.

Peki bunu nasıl gerçekleştireceğiz? Bunu gerçekleştirmek için öncelikle Bitlis merkezde bulunan iki kırtasiyemizde kuracağımız Kitap Kumbaralarıyla kitap elde etmek. Kitapları şu şekilde elde edeceğiz; konunun uzmanı olan kişilerce belirlenen ilk ve ortaokul çağındaki çocukların gelişimine ve seviyesine uygun kitap listeleri oluşturularak kırtasiyelerimiz tarafından yayın evlerinden temini sağlanacak. Kitaplar elimize ulaştığında duyurularımız ve afişlerimizle vatandaşın konudan haberdar olup konuya yeterli duyarlılığı göstermesini sağlayarak birinci el kitapların kırtasiyeden satın alınıp yine kırtasiyede bulunan kitap kumbaralarına atılmasını sağlayacağız. Böylelikle hem insanlar kitap konusunda bir sorumluluğu yerine getirmenin yaratacağı farkındalıkla kendisine hem de kütüphanesiz okullara, çocuklara önemli bir fayda sağlayacaktır.

Kitap temini sağlandıktan sonra belirlediğimiz okullara kütüphane kurulmaya başlanacaktır. Kuracağımız kütüphaneye sadece kitap desteğinde bulunmakla kalmayıp, İl Halk Kütüphanesi ile beraber kitap seçimi nasıl yapılmalı, kitap okumanın faydaları ve kitabı hayatımıza dahil etme amacıyla da belli periyodlarla okullarda etkinlikler düzenlenecektir. Ayrıca kütüphanemizi kurup ardından “Yaşayan Kütüphaneler” çalışmamızla ve sürdürülebilirliği etkin kılmak adına okullarımızda öğrenci ve öğretmen arkadaşlarımızdan temsilcilik oluşturup konuyla alakalı her türlü faaliyeti ortak yürüteceğiz. Daha sonrasında imkanlarımızı daha ulusal çapta kullanıp bir kütüphanede olması gerekenlere dair standartlarımızı oluşturup bu konuda profesyonel adımlar atacağız. Herşeyi bir anda yapmak yerine adım adım ve sağlam gitmekte izlediğimiz bir politikadır.

Bu noktada öncelikli olarak merkez okullarının seçilmesi çalışmanın halka mal edilmesi ve çalışmanın yürütülebilirliği açısından değerlendirilmiş ve Yönetim kurulumuzca oy çokluğuyla karara bağlanmıştır. Bunula birlikte merkez okullarda belli bir mesafe katettikten sonra köy okullarına ve özel kategori olarak belirlediğimiz Yatılı Bölge Okullarında (YİBO) aynı yönteme ek olarak kitap dışında zeka geliştirici oyunlar, yap-bozlar, oyuncaklar ile daha kapsamlı bir kütüphane kurarak aynı sorumluluğu devam ettireceğiz. Bu çalışmalarımızın sadece başlangıç noktası zaman içinde büyüyerek hedeflediğimiz bir çok çalışmalarımızı da gerçekleştireceğiz.

“Bi-Kitap bi çocuk, bi çocuk ise geleceğimiz” minvalinden hareketle bu çalışmalarımız esnasında fikirlerinizi önerilerinizi esirgemeyeceğinizi bilip, bu toplumsal ve bireysel sorumluluğa destek vereceğinizden şüphe duymadığımızı bilmenizi ister sevgilerimizi sunarız.

İletişim Adresi:

Bitlis Kitap Severler Derneği Facebook Sayfası

Fotoğraflara, yukarıda verilen iletişim adresinden erişilmiştir.