×

Devlette e-yazışma dönemi başladı

Kamu kurum ve kuruluşları arasında PTT KEP alt yapısı kullanılarak, yazışmaların elektronik ortamda yapılmasına imkan sağlayan e-yazışma, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında başladı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, yaptıkları her işin Cumhurbaşkanlığına yakışır, topluma örnek olmasına özen gösterdiklerini belirterek, “E-yazışma’yı da bu şekilde ele aldık. Tüm kamu kurumlarının bir an önce bu uygulamayı hayata geçirmeli” dedi.

İsen, e-yazışma’nın fiilen başlaması dolayısıyla PTT Pul Müzesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, toplumsal hiyerarşinin kendine has yapılaşması olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanlığı olarak buna ciddi hassasiyet gösterdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığının bu yapının en üst merkezi olduğunu kaydeden İsen, “Bu yapılaşma içinde Kızılay Çankaya’ya, Keçiören Kızılay’a, Kızılcahamam Keçören’e bakarak kendisini dizayn eder. Cumhurbaşkanlığı olarak biz bu misyonumuza çok dikkat ediyoruz. Yaptığmız her işin, Cumhurbaşkanlığına yakışır, topluma örnek olmasına özen gösteriyoruz” dedi.

İŞLER HIZLANACAK, TASARRUF SAĞLANACAK

İsen, e-yazışma’yı da bu şekilde ele aldıklarını ifade ederek, böyle bir uygulamanın varlığını bazı kamu kurumlarının bildiğini, ancak toplumun diğer kesimleri tarafından da tatbik edilir hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

E-yazışma ile sadece işlerin hızlanmayacağını, aynı zamanda ciddi anlamda kağıt tasarrufu yapılacağını belirten İsen, “Espirili bir bakış açısıyla ifade edersek; bununla beraber devlet memurlarının ‘bugün git yarın gel’ bahaneleri de ortadan kalkacak” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı ile bir süredir yazışmaları elektronik ortamda gerçekleştirdiklerini ifade eden İsen, şimdi bunun PTT altyapısıyla daha güvenli gerçekleştirme imkanına kavuştuklarını söyledi. İsen, tüm kamu kurumlarının bir an önce bu uygulamayı hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti. Bürokraside üst görevlerde bulunanlardan vizyoner düşünceye sahipse, ihtiyaçların bu düşüncelerini hayata geçirmek için onları zorladığını anlatan İsen, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun da bu yönde biri olduğunu ifade etti. Koru’nun e-yazışmanın hayalini kuran ve gerçekleşmesi için yoğun çaba sarf edenlerin başında geldiğini dile getiren İsen, bunun yanı sıra çipli pasaport ve e-vize’nin da Koru’nun dile getirdiği fikirler olduğunu söyledi.

PTT Pul Müzesi’ne de değinen İsen, Türkiye’de kurum müzeciliğinin çok yaygın olmadığını PTT Pul Müzesi’nin bu anlamda önemli olduğunu ifade etti. İsen, “PTT Pul Müzesi hem tarihi hem de kurum müzeciliği açısından örnek bir yer” dedi.

DİĞER KURUMLAR DA BİR AN ÖNCE BU SİSTEME GEÇMELİ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru da yıllardır hayalini kurdukları bir sistemin bugün hayata geçmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Yıllar önce yurt dışındaki bürolarda haberleşmek için telsiz kullandıklarını, sonrasında teleks çıktığında çağ atladıklarını düşündüklerini ifade eden Koru, bilgisayarın ortaya çıkmasıyla birlikte yazışmalarını elektronik ortama aktardıklarını anlattı. Dışişleri Bakanlığı olarak kendi içlerinde resmi yazışmaları elektronik ortamda yaptıklarını, ancak diğer kurumlarla bunu gerçekleştiremediklerini belirten Koru, PTT ile gerçekleştirilen ortak çalışma sayesinde artık bunun resmi bir altyapısının oluştuğunu ifade etti.

Diğer kurumlarında bir an önce bu sisteme entegre olması gerektiğinini altını çizen Koru, emeği geçen herkese teşekkür etti.

6 KURUMDA PİLOT UYGULAMA

PTT Genel Müdürü Osman Tural da posta idarelerininin ilk etapta devletin kendi içindeki haberleşmesinin sağlamak amacıyla oluşturulduğunu sonrasında vatandaşların haberleşmesini sağlama görevini üstlendiğini anlattı.

Bugün bilgi teknolojilerindeki gelişmenin adeta her şeyin elektronik ortamda yapılabilmesini zorunlu kıldığını ifade eden Tural, devletin haberleşmesini de sağlayacak kuruluş olarak çağın gerekleri doğrultusunda e-yazışma ilgili çalışmalara çok önceden başladıklarını belirten Tural, Kalkınma Bakanlığı ile birlikte çalışarak e-yazışma’nın altyapısını hazırladıklarını ve 6 kurumda pilot uygulamaya başladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığında test çalışmalarının başarıyla tamamlandığını ve iki kurumun bugün itibarıyla e-yazışmaya resmi olarak başladığını belirten Tural, emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından Tural, İsen ve Koru’ya pul koleksiyonu ile seramik vazo hediye etti.

Kaynak: http://www.haberler.com/