×

İngiliz Kütüphanesi Flickr’a hazine yükledi

Kütüphane, koleksiyonunda bulunan kitaplardan tarayarak dijital ortama aktardığı 1 milyonun üzerindeki görüntüyü fotoğraf paylaşım sitesi Flickr’da yayımladı.17. ve 19. yüzyıllarda yayımlanan metinlere ait 1 milyon 19 bin 991 resmin telif hakkı süreleri de dolmuş bulunuyor. İngiliz Kütüphanesi (British Library), “yeniden düzenlemek ve farklı amaçlarla kullanmak” isteyenlere açık olduğunu belirttiği görüntülerin kamuoyunca kullanımını teşvik ediyor. Küratörler ayrıca amatör heveslilerin gizemini hâlâ koruyan birçok resimle ilgili daha fazla bilgi sağlanmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor.

İngiliz Kütüphanesi’ndeki dijital araştırma ekibinden Nora McGregor, “O kadar çok görüntü var ki gerçekten içeriğine tam olarak vakıf olabilmiş değiliz,” dedi.

65 bin kitaptan alınan görüntüler haritalardan illüstrasyonlara, hicivden matematiksel eserlere, çocuk tekerlemeleri ve duvar resimlerine kadar geniş bir yelpazede yer alan kitaplardan alınmış.

Microsoft tarafından dijitale dönüştürülüp yayınlanması için yeniden İngiliz Kütüphanesi’ne teslim edilen görüntüler siteye cuma günü yüklendiğinden bu yana 6 milyon 100 bin kez görülmüş.

McGregor, söz konusu projenin, İngiliz Kütüphanesi Laboratuvarları projesinden doğan “Mekanik Küratör”ün bir parçası olarak faaliyete geçirildiğini söyledi.

İngiliz Kütüphanesi’nin arşivine http://www.flickr.com/photos/britishlibrary/ adresinden ulaşılabilir.

Kaynak: http://kitap.radikal.com.tr/