×

Ermenistan Gümrü Şehri Belediyesi Merkez Kütüphanesi

Ermenistan Cumhuriyeti’nin en eski kütüphanesi olan Gümrü Şehri Belediye Kütüphanesi 19.yy’ın sonlarına doğru kurulmuştur ve kütüphanede yaklaşık 150 bin kitap bulunmaktadır.  Halkın yoğun istekleri doğrultusunda kütüphanenin yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu doğrultuda “Merkez Kütüphane, Çocuk Kütüphanesi, Sanat Kütüphanesi ve Yabancı Dil Edebiyat Kütüphanesi” olmak üzere 4 bölüme ayrılacaktır. Belediye Kütüphanesi içerisinde yeniden düzenlenmesi düşünülen bu kütüphane türlerine “Türkçe” kitap ihtiyacı bulunmaktadır.  Bunların hedeflerine aşağıda değinilmiştir:

Merkez kütüphanesi

Merkez kütüphane’nin hedefleri arasında şunlar bulunmaktadır, uluslararası kütüphanelerle işbirliği içerisinde çalışmak ve uluslararası derneklere üye olmak, içerisinde bulundurduğu edebiyat arşivini gözden geçirerek günümüz edebiyat eserlerinin elde edilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak ve şehirdeki diğer kütüphanelere dağıtım görevini üstlenmek.

Çocuk Kütüphanesi

H. Tumanya adı ile kurulan bu kütüphanenin üzerine 4 kat daha yapılması planlanmakta ve yeni nesil kütüphane araç ve gereçleri ile donatılması düşünülmektedir.

Sanat kütüphanesi

Merkez kütüphane’de bulunan edebiyat eserlerinin çoğaltılması için daha çok edebiyat ve sanat kitaplarına ihtiyaç duyulmaktadır ve bu doğrultuda resim, müzik, tiyatro ve film gibi sanat kitapları gerekmektedir. Dünyanın her yerinden elde edilecek olan bu kitaplarla birlikte sanat kütüphanesinin modern teknoloji ve internet ile donatılması düşünülmektedir.

Yabancı Dil Edebiyat Kütüphanesi

L. Byron adı ile kurulan bu kütüphane, Gümrü’deki Pedagojik Enstitüsünde yer alan yabancı dil fakülte ve bölümlerinin olması nedeniyle ”Yabancı Dil Edebiyat Kütüphanesi”’nin kurulmasına karar verilerek, kütüphanenin Türkçe kaynaklarla çoğaltılması düşünülmektedir.

Yukarıda açıklanan faktörler dikkate alındığında Türkiye ile yapılacak olan işbirliği sonucunda Türkçe kaynak desteğine ihtiyaç duyulmakta, Gümrü Şehri Belediye Kütüphanesi’nin yeniden düzenlenmesi planlanmaktadır.

 Merkez Kütüphane Müdürü

Artuş   Mkrtchyan

  31.07.2013

Türkçe Kitap desteğinde bulunmak isteyenler aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilirler:

Հայաստան, Շիրակի մարզ, Գյումրի, Համբարձումյան փող., 35 շենք

Armenia, Shirak region, Gyumri, Hambardzumyan St., 35 Building

Tel. +374-312- 41021; 59705

E-mail: gyumricentrallibrary@gmail.com