×

Türk Kütüphaneciler Derneği Rize’de Toplandı

RTE Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonunda, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan program; RTE Üniversitesi tanıtım filmi ve TKD Rize Şube Başkanlığı slaytının gösterilmesi ile devam etti. Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genel Sekreteri Ali Rıza Köroğlu yaptığı açılış konuşmasında; 1949 yılında kurulan ve kamu yararında dernek statüsünde 22 ilde, 2 Binin üzerinde üyesi ile faaliyet gösteren TKD Genel Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Şube Başkanlarını Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde ve Rize’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Köroğlu;  “2013 yılında Üniversitemiz bütçesinden yalnızca basılı ve elektronik yayın alımı için ayırdığımız ödenek, 550 bin Türk Lirasıdır.  Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızın toplam bütçesi ise 880 Bin Türk Lirası olmuştur.

Üniversite Kütüphanemiz; 26.500’ü merkez kütüphanemizde olmak üzere, bağlı birim kütüphaneleriyle birlikte toplam 69.500 adet basılı kitap, 28 basılı dergi aboneliği, 45.861 elektronik dergi, 85.577 elektronik kitap, 21’i abonelik olmak üzere toplamda 80 veri tabanı ile hizmet vermektedir. Üniversitemiz genelinde Merkez Kütüphanemizde 5, diğer birimlerimizde 4 olmak üzere toplam 9 kütüphaneci görev yapmaktadır. Bütçe ve personel konuları ile kütüphanecilik alanında yaptığımız etkinliklerde bizlere her türlü desteği veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz hocamıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal ise açılış konuşmasında; “Projeler, Hibe Programları ve Proje Yönetimi Döngüsü Eğitimi konuları ile, TKD 5.Şube Başkanları toplantısı kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde, Rize’de bulunmaktayız. TKD Rize Şubemizin çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Şubelerin çevre illerdeki meslektaşlarımızla irtibata geçerek, üye sayılarımızı artırma çalışması içerisine girmesi gerekmektedir. Sivil toplum örgütlerinin gücü, üye sayıları ile birlikte değerlendirilmektedir. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Programın verimli geçmesini diliyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu konuşmasında, düzensiz ve bilinçsiz internet kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Dekan Tavukçu; Kütüphane derneğinin, basını ve sosyal medyayı arkasına alarak kitap okumayı özendirici faaliyetlere devam etmesini gerektiğini, yılın kitabı, ayın kitabı yarışmaları düzenleyebileceklerini söyledi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TKD Yayın İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Esin Sultan Oğuz Projeler ve Hibe Programları konulu sunum yaptı.

RTE Üniversitesi-RÜSEM (Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi) Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Tan, Proje Yönetimi Döngüsü konulu sunumunda, Proje hazırlama teknikleri, proje verilebilecek kurum ve kuruluşlar üzerinde bilgiler verdi. Tan, Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezinin ve Şubelerin, kamu yararında dernek statüsünde açılan kalemler üzerinde proje sunabileceğini ifade etti. Öğr. Gör. Ahmet Tan, proje çalışmalarında, Valilik, Belediye, Ticaret Odası, Borsa gibi güçlü yerel dinamikleri proje içerisine katmak gerektiğine vurgu yaptı.

Rize Valiliği İl Proje Komisyonu Üyesi İlker Sarı ise, Proje Yönetimi Döngüsü sunumunda; kabul edilen projelerle ilgili yapılacak işlemler hakkında bilgiler verdi. Sarı, yerelde yapılan projelerin pilot proje olduğunu ifade etti.

TKD 5.Şube Başkanları Toplantısı, RTE Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Rize İl Halk Kütüphanesi ziyareti ile devam etti. Ardından, Rizeli Araştırmacı Yazar Recep Koyuncu’nun  Rize ve Çay ile ilgili eserlerden oluşan Rize İhtisas Kütüphanesi açılışı yapıldı. Açılışa Vali Yardımcısı Mehmet Özer, TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, Şube Başkanları ve TKD Üyeleri katıldı Rize İhtisas Kütüphanesi’nde 250 yıllık el yazması Kur’an-ı Kerim ile birlikte 2 bin 938 kaynak bulunuyor.

Türk Kütüphaneciler Derneği 5. Şube Başkanları Toplantısı, Rize şehir gezisi, Ayder gezisi, Ziraat Çay Bahçesi, Rize Kalesi ziyaretleri ve Uzungöl gezisi ile birlikte sona erdi. Toplantıya TKD Genel Başkanı, Başkan Yardımcıları, RTE Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, RTE Üniversitesi Daire Başkanları, TKD Şube Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Artvin, Trabzon, Rize İl ve İlçe Halk Kütüphanesi Müdürleri ve personeli ile, TKD Rize Şubesi üyeleri katıldı.

Kaynak:http://rizekutuphanedernek.org