×

Kütüphanedeki Bağlama Kursu, Okur Sayısını Artırdı-Giresun

Görele Halk Kütüphanesinde mesai saatleri dışında düzenlenen bağlama kursu, hem okuyucu hem de okunan kitap sayısında artış sağladı. Mesai saatleri dışındaki bağlama kursunun yanı sıra şan dersi verilen kütüphanede kursiyerler, eğitim öncesi ve sonrasında vakitlerinin büyük bölümünü kitap okuyarak geçiriyor. Kütüphane müdürü Mehmet Suphi Yetkin’in (53) eğiticiliğini üstlendiği kursa katılanlar, bağlama çalmayı öğrenmenin yanı sıra Anadolu’nun çeşitli bölgelerine ait türküleri söyleyerek stres atıyor. Kitaplarla dolu rafların arasında eğitim alan kursiyerler, fırsat buldukça bağlamalarını bir kenara bırakıp kitap okuyorlar.

Kütüphane müdürü Yetkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İnsanlar kütüphaneye geldiğinde buradan çıkmasınlar” düşüncesiyle, bağlama ile şan dersi vermeye başladığını söyledi.

Kursa katılmak için kitap okuma şartı olmadığını dile getiren Yetkin, “Kursiyerlerimiz zaten kendiliğinden kitap okumaya başlıyor. Geçen yıl kütüphanemizin okuyucu sayısı 800’dü. Bu yılın ilk 3 ayında ise 400’ün üzerine çıktık. Bağlama eğitimi alan 90 kursiyerimiz var. Kursiyerlerimiz ayda 10-15 kitap okuyabiliyor” dedi.
Akort yaptırmaya gelen kitapla dönüyor

Yetkin, kursa katılanların kütüphaneye de üye olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Kursiyerlerin yüzde 90’ı resmi olarak kütüphanemizin okuyucuları. Bu eğitimdeki diğer amacımız kültürel etkinlikleri geliştirmek. Bağlamanın yanında şan dersi de veriyoruz. Her iki eğitimden de ücret almıyoruz. Burası kütüphanenin yanı sıra bir kültür evi ve dinlenme ortamı var. Buraya gelenler kitap okuma alışkanlığı da kazanıyor. Gündüz bile gelenler oluyor, ‘sazımı akortlayacağım’ derken kitabını da alıyor. Kütüphane sevgisinin yanı sıra çocuk kursiyerlerin performansı da gelişiyor. Çocuk, rahatlığı buluyor. Okulunda da başarılı oluyor.”

Kitabın yanı sıra internet ve gazete

Üyelerin istedikleri kaynaklara ulaşamadıklarında internetten araştırma yapma şansları olduğunu belirten Yetkin, “İnternet ortamını uzak tutmuyoruz. Kitap okumak istemeyenler olabiliyor, onlar da satranç oynuyor. Günlük tirajı yüksek iki gazete alıyoruz, onları okuyorlar. Ayrıca sınavlara hazırlanan öğrencilerimiz için de burada çalışma ortamı hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Edanur Civelek, kursa iki ay önce katıldığını anlatarak, “Buraya gelince saz çalmayı, türküyü nasıl söyleyeceğimi öğrendim. Kütüphanede aylık en az 19 kitap okuyorum. Bağlama çalmanın yanı sıra oyunlar da oynuyoruz, çok eğleniyoruz” diye konuştu.

Kardelen Usta (13) da kütüphanedeki zamanın çok eğlenceli geçtiğini dile getirerek “Sürekli buraya gelmek istiyorum. Önceden ayda 20-25 kitap okuyordum, bağlama kursuna katıldıktan sonra bu rakam 35’e yükseldi” dedi.

Kaynak: http://www.haberler.com