×

Bilgi Toplumunda Kütüphanecinin Adı, Kütüphanelerin Tadı Yok-Aydın İleri

Kütüphanelerde kütüphanecilerin çalıştığı, okulların kütüphanelerle donatıldığı, kütüphanelerin okurlarla dolup taştığı, Kütüphanecinin yaşamda yerinin arttığı, kitapların sansürlenmediği, yasaklanmadığı bir hafta dilemek isterdim sizlere ama gerçekler acı. Ülkemiz kütüphane yoksulu, mevcut kütüphanelerimiz personel ve materyal bakımından yetersiz. Kütüphane ve Kütüphaneci Yoksulu “BİLGİ TOPLUMU” Kütüphanelerde kütüphaneci yok. Kütüphaneleri açmak işletmek ve hizmet vermekle yükümlü birinci kurum olan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 1112 kütüphanede 344 kütüphaneci...”4 Kütüphaneye 1 Kütüphaneci” ya da ” 1 Kütüphaneciye 4 Kütüphane” nereden okursak hazin.

Milli Eğitimde Kütüphanecinin Adı Yok…
4+4+4 Eğitim Sisteminde Kütüphanecinin adı kütüphanenin tadı yok. Okullar kütüphanesiz. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında (Vakıf ve özel okullar hariç) Kütüphaneci sayısı 0 (sıfır) Yeni eğitim sistemine sınıf açmak için adı “kütüphane” olan odaların dersliğe dönüşmesine ne demeli! Sevgili yazarımız Muzaffer İzgü’nün çok güzel bir sözü burada devreye girmeli “Çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin okuru olmaz”
Eğitim-öğretimin ilk yıllarında kitapla, kütüphaneyle ve kütüphanecilerle tanışmayan, bilgi kaynaklarına özgürce erişemeyen bir nesil. Okuma alışkanlığını edineceği ve bu alışkanlığı kültüre çevirecek en önemli birimi kütüphaneyi çocukların yaşamına sokmamak niye! Bilgi toplumu olmakla övünüyoruz. Üçüncü dünya ülkeleri seviyesinde okuma oranları ve uluslararası standartlarla karşılaştırıldığında kütüphane yoksulu bir ülkeyiz. Yıl 2013 UNESCO okuma oranlarında dünya’da 86. sırada olmakla övünmeyeceğiz.
Kütüphaneci kütüphanelerin en büyük zenginliğidir. 
Bir kaç STK’nın, işverenin özel ve güzel girişimleriyle hayata geçen Kütüphanecisiz  Z Kütüphaneler (Zenginleştirilmiş Kütüphaneler) Kütüphanecilerin olmadığı Z Kütüphanelerde 100 Temel Eser kitapları, Gazete promosyonu yayınlar,  gelişmiş teknolojik donanımı mevcut. Kütüphanecinin Adı Yok.
Özlük Hakları, Güvenceli Çalışma Vd.
Vakıf Üniversitelerinde, Vakıf özel eğitim kurumlarında genelinde asgari ücrete yakın ücretlerle güvencesiz çalışan kütüphaneciler.
Özel Eğitim Kurumlarında akademik değer görmeyen, okul kütüphanecileri.
Kütüphanecilikte taşeronlaşma sorunu.
Talepler(im)izle Yenileşelim
-Demokratik toplum yapısına uygun tüm yurttaşlara hizmet sunacak zenginlikte, nitelikte Halk Kütüphanesi hizmeti.
-Nitelikli Bilimsel Üniversite Kütüphaneleri
-Çocukların uluslararası sözleşmelerle garanti altına alına kütüphane ve bilgiye eşit ve serbest erişim hakkı olan Çocuk Kütüphaneleri, Okul Kütüphaneleri, Gezici Kütüphaneler.
-Engelliler için Engelsiz Kütüphaneler/Engelsiz Bilgiye Erişim Merkezleri.
-Kütüphanelerde Kütüphanecilik/Arşivcilik ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mezunlarının İstihdamı
-Güvenceli çalışma yaşamı.
-Eşit işe eşit ücret ve insanca yaşanılabilir bir ücret politikası. 
-Kitapların yasaklanmadığı, sansürlenmediği, düşüncenin ve bilgiye erişimin her yurttaşa eşit ve özgür olduğu demokratik bir ülke.

Sorunlar bizi korkutmasın, “Enseyi Karartmayacağız”.
İyi şeyler elbette var ama bardağın dolu tarafını gördüğümüz kadar boş tarafını da göreceğiz.
Kütüphaneciler isterse, birlik ve dayanışma içinde olursa her şeyin üstesinden gelir.
En büyük farkındalığımız ve yenileşme örgütlülüğümüz olacaktır.  Meslek Örgütlerimize, mesleğimize sahip çıkalım.
49. Kütüphane Haftası Kutlu Olsun…
Aydın İleri

Kütüphaneci
İ.Ü 2002 Lisans
M.Ü 2011 Yüksek Lisans