×

TKD Özlük Hakları Çalışma Grubu’nun Kuruluş Çağrısı-20 Mart 2013

Çalışma hayatında her topluluğun olduğu gibi, biz kütüphanecilerin de özlük hakları bakımından bazı sorunları bulunmaktadır. Hizmet verdiğimiz alanın her geçen gün büyümesiyle birlikte; büyüyen ekonomi ve hızla gelişen teknolojiyle birlikte azalması gerektiğini düşündüğümüz mesleki sorunlarımız da ne yazık ki büyümektedir. Mevcut sorunların çözümüne yönelik olarak istediğimiz noktada olmadığımız bir gerçektir. Bu gerçeklikle birlikte, daha da ürkütücü olan kütüphanecilerin güvencesiz çalıştırılmasının genel bir uygulamaya dönüşmesi ihtimalinin güncelliğini korumasıdır.

Kuşkusuz bu sorunların giderilmesine yönelik Derneğimiz ve meslektaşlarımız bir takım çalışmalar yürütmektedirler. Hizmet sınıfı değişikliği sürecinde de gördüğümüz gibi, örgütlendiğimizde, kollektif bir akıl oluşturduğumuzda ve taşın altına elimizi koyduğumuzda ancak bazı kazanımlar elde edebiliyoruz. Bu durum da gösteriyor ki çalışmalarımızın bireysel inisiyatifleri aşan, kolektif bir çabaya yönelmesi gerekmektedir. Daha gür bir sese ihtiyacımız var. Mesleğimizin hak ettiği saygınlık dikkate alındığında, bulunduğumuz yer istediğimiz yer olmaktan uzaktır.

Çalıştığımız kurumların yapısı, tüzel kişiliği ve örgütlenmesi gereği bazı özgün sorunlarımızın olması kaçınılmazdır. Özgün sorunlarımız olmakla birlikte temelde ortak sorunlarımızın çokluğu ve bu sorunların çözümüne yönelik olarak acil adımların atılması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir.

Biz, aşağıda imzası bulunan meslektaşlarınız olarak bir süre önce TKD Genel Merkez bünyesinde Özlük Hakları Çalışma Grubunun kurulması için girişimde bulunduk. Böyle bir grubun, kütüphanecilerin ve arşivcilerin (bilgi belge yöneticilerinin) sorunlarını gündeme taşımak ve bu sorunların çözümüne katkı sunmak açısından işlevsel olacağı inancındayız.

TKD Özlük Hakları Çalışma Grubu’nun amacı özlük hakları sorunlarını ele almak, birlikte tartışmak, birlikte çözüm önerileri oluşturmak ve birlikte kazanımlar elde etmektir. Başka bir deyişle, bireysel düzlemde yaşanan sıkıntıları kolektif düzleme taşımak ve bütünlüklü olarak çözüm önerileri geliştirmektir.

 Bunun için 20 Mart 2013 Çarşamba günü Saat 18.30 da Derneğimizin İstanbul Şubesinde buluşuyoruz.

Konuya ilgi duyan, birlikte çalışmak, tartışmak ve çözüm üretmek isteyen tüm meslektaşlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Mustafa Özyürek – İ.Ü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Mustafa Demir – Galatasaray Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Mehmet Akyar- Deniz Müzesi Komutanlığı Deniz İhtisas Kütüphanesi

Engin Gündüz- Dokuz Eylül Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Barış Yıldırım- İ.Ü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Müslüm Yurtseven- Sinop Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Özgür Doğan- Erzincan İl Halk Kütüphanesi