×

Kadı Mahmud Vakfı Kütüphanesi Hakkında Genel Bilgi

Kadı Mahmud Kütüphanesi, 1552 yılında Kadı Mahmud tarafından 276 adet 400 cilt kitaptan oluşturulmuş, Osmanlılar döneminde kayserinin bilinen en eski tarihli kütüphanesidir. Kitap kolleksiyonu Kadı Mahmud Bedreddin’e ait özel kitaplık ile, babası Süleymanegi’nin hem yazdığı hem de sahip olduğu bazı kitaplardan oluşmaktaydı. Kitapların konusu dini bilimler, toplum bilimleri ve tıp konularını içermekteydi. Zaman içerisinde yok olmuş Kadı Mahmud Kütüphanesi, Vakıf mütevellisince “Kadı Mahmud Vakfı Kütüphanesi” adıyla 2009 yılında Kayseri halkının istifadesine sunulmak amacıyla yeniden kurulmuştur.

300 metre kare alan üzerine kurulmuş olan kütüphanemiz temel olarak 3 ana bölümden oluşmaktadır.

1.Bölümde, Kayseri şehri ile ilgili ve Kayserili yazarlara ait eserler bir arada bulunmaktadır. Kütüphane; şehrin tarihi, kültürü, yemekleri, coğrafyası, kültür varlıkları ve daha birçok konuda ki kaynağı bu bölümde okuyucular ile buluşturmaktadır.

2.Bölümde, Belleten ve Belgeler dergileri dâhil olmak üzere Türk Tarih Kurumu’nun bugüne kadar yayınladığı eserler ile Genel Türk Tarihi ve Kültürü, Osmanlı Tarihi, Atatürk ve Cumhuriyet Tarihi, Dünya Tarihi ile ilgili tarih konulu kitaplar yer almaktadır. Sadece Tarih içerikli ve çok büyük bölümü akademik değer taşıyan bu kitap koleksiyonu araştırmacılar, akademisyenler ve tarih konusuna meraklı okuyucular için oldukça değerli bir kitap koleksiyonu niteliği taşımaktadır.

3.bölümdeise İslamiyet içerikli bilimsel eserlerden oluşan kitaplar mevcuttur. Kadı Mahmud Bedreddin tarafından vakfedilerek kütüphaneye bağışlanmış 400 cilt el yazması eserlerin bir bölümünün güncel Arapça baskıları da bu bölümde yer almaktadır. Ayrıca kütüphanenin mevcut eserleri arasında güncel romanlar ve genel konulu yayınlar, Atlas Tarih, Atlas Coğrafya, NTV Tarih ve Toplumsal Tarih dergilerine de aboneliklerimiz bulunmaktadır.

Kütüphane koleksiyonumuzda yaklaşık 10.000 adet eser mevcuttur.

Kütüphanede, Dewey Onlu Sınıflama Sistemi kullanılmakta olup, kitaplar açık raf sistemine göre yerleştirilmiştir. Yordam Otomasyon sistemiyle mevcut bütün materyal kayıt altına alınmıştır. Web katalog tarama arayüzü ile kullanıcılar web üzerinden kütüphane ile ilgili yayın tarama, üyelik, kitap ayırtma, yayın istek işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca kütüphanede, bünyemizdeki yayınların içerisinde yer alan 9000 ‘i aşkın makalenin kataloglaması yapılmış olup, okuyucularımızın hizmetinize sunulmaktadır. Kütüphane tüm okuyuculara açık olup, Kütüphane hizmetlerinden (ödünç verme, danışma, bilgisayar kullanımı, fotokopi…) yararlanmak isteyen okuyucular için üyelik sistemi uygulanmaktadır. Üyelikler ücretsizdir. Kütüphane hafta içi 08.30-18.00, Cumartesi 09.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

İletişim:
Adres : Melikgazi Mah. Ünal Sk. Kadı Mahmud Vakfı 9. Blok No:23/B Melikgazi/KAYSERİ
Tel: 0352 2233238
Faks: 0352 2234777

Tanıtımı gönderen: İ.ERCİYES