×

Nevşehir İl Halk Kütüphanesi 2012 İstatistiği

Nevşehir İl Halk Kütüphanesi’nden 2012 yılı içerisinde 45 bin 978 kişi faydalandı. Ödünç kitap vermeden ücretsiz bilgisayar ve internet hizmetlerinden yararlanmaya kadar birçok hizmetin verildiği kütüphaneden bayanlar erkeklere göre daha fazla yararlanıyor. Nevşehir İl Halk Kütüphanesi Müdürü Özcan Yoldaş yaptığı açıklamada, kütüphanelerinde Genel Kültür, Felsefe, Din, Toplum Bilimleri, Matematik ve Edebiyat gibi çeşitli konularda 46 bin 723 kitap bulunduğunu söyledi. 121 farklı süreli yayının takip edildiği ve kitap dışı 819 materyalin bulunduğu Nevşehir İl Halk Kütüphanesi’ne öğrencilerin yanı sıra gençlerin ve ev hanımlarının da büyük ilgi gösterdiklerini kaydeden Yoldaş, geçtiğimiz yıl içerisinde kütüphaneden 45 bin 978 kişinin faydalandığını açıkladı.

‘KÜTÜPHANEYE BAYANLARIN İLGİSİ DAHA FAZLA’

Ücretsiz bilgisayar ve internet kullanımı, günlük gazeteler ve süreli yayınlarla zenginleştirilen kütüphaneye öğrencilerin ve vatandaşların ilgisinin sürekli arttığına dikkat çeken Yoldaş, kız öğrencilerin ve yetişkin bayanların ilgisinin erkeklere göre daha fazla olduğunu vurguladı. İl Halk Kütüphanesi’nden geçtiğimiz yıl içerisinde faydalanan çocuk ve yetişkin bayanların sayısının 26 bin 960 olmasına karşın erkek öğrenci ve yetişkin erkeklerin sayısının 19 bin 18 olduğunu ifade eden Yoldaş: “Kütüphaneden faydalanan kişilere bakıldığında yetişkinlerin oranının daha fazla olduğu görülüyor. 2012 yılında 25 bin 983 yetişkin kütüphaneden faydalanırken 19 bin 995′de öğrenci misafirimiz oldu. Bunlar arasında ise hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kız öğrencilerin ve bayanların sayısı erkeklere göre daha fazla” dedi.

Kütüphanelerindeki kitap sayısının her yıl arttığını belirten Özcan Yoldaş, yeni kitap alımlarında okuyucu isteklerinin ön planda tutulduğunu söyledi. Öğrencilerin ve vatandaşların kütüphanelerine gelerek burada hem okuma salonlarından hem de araştırma salonlarından faydalanabildiklerini ifade eden Yoldaş, dileyen kişilerin ise üye olmaları şartıyla ödünç kitap alabildiklerini açıkladı.

Kütüphanelerinin şu anda 2 bin 741 üyeye sahip olduğunu ve bu üyelerin geçtiğimiz yıl içerisinde 22 bin 54 kitap ödünç aldıklarını aktaran Yoldaş: “Üyelik işlemleri oldukça basit. Dileyen öğrenci veya yetişkin kimlik bilgileri ile müracaat ederek üye olabiliyor. Kütüphanemize üye olan bir kişi dilediği kitabı 15 gün süre ile ödünç alabiliyor. 15 günlük süre içerisinde dileyenlere ise 5 kitap verebiliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: http://www.haber50.com