×

1.Uluslararası Semantik Ağ ve Üst Veri Sistemleri Konferansı-07-08 Mart 2013

Tema: “Bibliyografik Tanımlama ve Erişimin Geleceği” 07-08 Mart 2013, Urla,  İzmir, Türkiye

Bilgi erişim genelde ilk olarak bilgi kaynaklarını temsil eden kataloglar taranarak ve sonra kitap gibi bilgi barındıran nesnelere fiziksel erişim sağlanarak gerçekleşir. Bilgi kaynaklarını temsil eden kart ve çevrimiçi kataloglar geçmişte kütüphane kullanıcılarına oldukça iyi hizmet vermiştir. Ancak 20. yüzyılda geliştirilen ve uygulanan kataloglama ve sınıflama sistemleri yeni formatların türemesi (örn. İnternet ve elektronik kitaplar), farklı paydaşlardan aynı bilgi kaynağını temsil eden birçok üst veri sisteminin bulunması (ör. kütüphaneler, yayıncılar ve çevrimiçi kitap satıcıları) ve semantik ağların gelişimi sebebiyle 21. yüzyılda geçersiz hale gelmeye başlamıştır. Çevrimiçi kataloglara ek olarak, genellikle ağ ortamında birarada var olan ve birlikte çalışan bilgi kaynaklarını tanımlamak için ontolojiler, ağ sınıflamaları, isim-alanları, elektronik izleme ve fişlemeler bulunmaktadır.

Bu uluslararası konferans 21. yüzyılda bibliyografik erişimin geleceğini tartışmak için çeşitli disiplinlerden uzmanları biraraya getirmeyi hedeflemektedir. Kütüphane, bilgi ve bilgisayar bilimciler ile yayıncılar ve ontoloji geliştiriciler, diğerleriyle birlikte, kullanıcı ortamında semantik ağ ve üst veri sistemlerinin değişen rolü üzerine görüşlerini paylaşacaklar (örn.çevrimiçi kataloglar, meta-arama, bulma araçları) bununla beraber kütüphanede, ağ ve yönetim ortamlarında (örn. MARC, DC, EAD, RDA, RDF, FRBR, FRAD) ve yukarıda bahsedilen alanlarda kullanılabilecek birçok uygulama ve teknolojiyi keşfedeceklerdir.  RDA Toolkit kullanımı üzerine yarım günlük bir atölye çalışması gerçekleştirilecektir.

Bibiliyografik erişim konusunda dünyaca ünlü uzman ve düşünür, Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesinden (ABD) Profesör Michael BucklandGelecek Nesil Kütüphane ve Bilgi Hizmetleri”başlıklı konferans açış konuşmasını yapacak. Profesör Buckland Semantik ağ ve Üst veri Sistemlerinin kütüphanecilerin, arşivcilerin, ve araştırmacıların çalışma uygulamalarına getirdiği fırsatları irdeleyecek.

Sevim McCutcheon, Kent State Üniversitesi’nde (ABD) Katalog Kütüphanecisi ve Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır. Onun iş sorumlulukları öncelikle monografiler (kitap, e-kitaplar, mikroform, ve elektronik lisans ve doktora tezleri (eTDS) bibliyografik kayıtları oluşturmak ve geliştirmek vardır. Gerektiği gibi otorite kayıtları oluşturmak, kataloglama konusunda bölgesel kütüphaneler için kontak noktası olmak onun görev alanları içindedir. Sevim’in konuşması  FRBR , RDA ve AACR2 kayıtlar arasında önemli farklılıklar,  KSÜ süreci, USA uygulamaları, otomasyon sistemlerinin bu sürece uyumlu hale gelmesi gibi konunun tüm yönleri ile anlatılacağı bir sunumu içermektedir. RDA konusunda  USA’daki seçkin otoriteler arasında olan Sevim tüm deneyimlerini ayrıca düzenlenecek bir soru-cevap bölümü ile  bizimle paylaşacak.

Öneri ve yorumlarınızı bekliyoruz. Lütfen olası konuşmacılar ve bildiri konuları/başlıkları ile ilgili fikirlerinizi gultekingurdal@iyte.edu.tr adresine yazınız.

1. Semantik Ağ ve Üst veri Sistemleri 2013 İzmir Konferansı’na katkılarınızı ve katılımınızı bekliyoruz.

Konferans web sayfası ve katılım için tıklayınız

Düzenleme Komitesi Eş Başkanları
Gültekin Gürdal Profesör Yaşar Tonta
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Hacettepe Üniversitesi
gultekingurdal@iyte.edu.tr tonta@hacettepe.edu.tr