×

e-devlet çalışmaları tek merkezden yürütülecek

Ergün, e-devlet çalışmalarının tek merkezden yürütüleceğini, vatandaşların yakında tüm işlerini e-devlet kapısından yapabileceğini bildirdi. Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, BTYK’da alınan kararla e-devlet kapısının yeni uygulamalarla zenginleştirilmesi ve vatandaşların memnuniyetinin artırılması amacıyla yeni bir dönemin başlatıldığını açıkladı.

Toplantıda ”e-devlet uygulamaları” ve ”üstün yetenekli bireyler”le ilgili önemli kararlar alındığını belirten Ergün, Türkiye’nin kalkınmasına, refahına, vatandaşın mutluluğuna en çok ve en hızlı etki edecek konularda yapılan çalışmalara TÜBİTAK aracılığıyla Ar-Ge kaynağı ayırdıklarını bildirdi.

Ergün, bu kapsamda bilgi ve iletişim teknolojileri ile e-devlet uygulamalarının öne çıkan konulardan olduğunu kaydederek, e-devlet uygulamaları ile kısa zamanda, yüksek olmayan maliyetlerle, vatandaşların yaşam kalitesinin artırılmasına ciddi katkılar yapılabileceğinin altını çizdi. e-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla verimlilik artışı sağlanacağını, zamandan ve maliyetten tasarruf edileceğini belirten Ergün, ”Vatandaşımızın, tüm hizmetlerini e-devlet kapısından yapabilir hale getirmek zorundayız. Bu anlamda dün yaptığımız BTYK’da çok önemli kararlar aldık. Artık bu konuda sorumlu bakanlığımız belli oldu. e-devlet ile ilgili koordinasyonu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütecek. e-devlet çalışmaları tek merkezden yürütülecek, vatandaşlarımız yakında tüm işlerini e-devlet kapısından yapabilecek. Bu konudaki çalışmalar bundan sonra daha da hızlanacak. Tamamlandığında vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracağız” ifadelerini kullandı.

-”Kamunun kullandığı ortak yazılımlar artık toplu alımla tedarik edilecek”-

Bakan Ergün, dünkü toplantıda e-devlet uygulamalarında TÜBİTAK ve TÜRKSAT gibi kurumların teknik danışmanlık vermesine ancak e-devlet projelerinin özel sektör eliyle yürütülmesine karar verildiğini bildirdi.

Dünyada yazılım konusunda belli standartların olduğuna işaret eden Ergün, şunları kaydetti:

”Mesela CMMI, Carnegi Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsü tarafından geliştirilen bir belgelendirme sistemi. İhalelerde, yazılım şirketlerimizin belli kalite standartlarını sağlamalarını teşvik etmek e-devlet hizmetlerinin başarısına doğrudan etki edecektir. Bizde de bu tür bir belgelendirme sistemine yönelik çalışmalar başlatılacak. Türkiye’de çok sayıda yazılım, kamu kurumlarında ortak olarak kullanılıyor, bu yazılımları her kurum ayrı ayrı satın alıyor. Bu durumda her kurumun talebi düşük olduğu için yüksek fiyatlar çıkabiliyor. Tüm kurumların temel yazılım ihtiyaçları toplansa ve devlet tek bir alıcı olarak satıcının karşısına çıksa daha düşük fiyat alınabilir diye düşünüyoruz. Tıpkı SGK’nın ilaç alımında tek bir kamu müşterisi olarak çıkması gibi. Bu kapsamda gerekli çalışmalar başlatılacak ve BTYK toplantılarına raporlanacak. Kamunun kullandığı ortak yazılımlar artık toplu alımla tedarik edilecek.”

-Ulusal Veri Merkezi geliyor-

Toplantıda ayrıca tasarrufu ve kamu kurumları arasında veri paylaşımını artırmak, siber tehditlere karşı daha güçlü bir yapılanma sağlamak için Ulusal Veri Merkezi çalışmalarının başlatılmasına karar verildiğini de açıklayan Ergün, bu çalışmaları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yürüteceğini bildirdi.

-”Açık kaynak programlarını yerlileştirme çalışmalarına başladık”-

Türkiye’de kamu kurumlarının ve özel sektörün kullandığı paket programlar olduğuna değinen Ergün, şöyle devam etti:

”Bunlar hemen herkesin kullandığı paket programlar. Bu paket programların firmalar tarafından çıkarılan ücretli versiyonları var, bir de yazılımcıların kolektif olarak geliştirdikleri ücretsiz versiyonları var. Açık kaynak ve ücretsiz versiyonların ücretli olanlardan bazı konularda daha iyi olduğu bile söylenebilir. Fakat bu açık kaynak yazılımların arkasında duran bir firma olmadığı için kurumlar veya özel sektör risk almayıp, ücretli versiyonlarını kullanıyor. Aynı kalitede ücretsiz versiyonlar varken, yüz milyonlarca dolar dışarıya yazılım lisansı ödüyoruz. TÜBİTAK, Pardus ile bu durumu değiştirmek için önemli bir adım attı. Linux, bir açık kaynak işletim sistemi. TÜBİTAK, Linux kodunu aldı, bir takım değişikliklerle Pardus’u çıkardı ve arkasında durdu. İşte şimdi Pardus’tan elde ettiğimiz tecrübe ile diğer açık kaynak programlarını yerlileştirme çalışmalarına başladık. Bu çalışmaların binlerce dolar lisans parasını vermekte zorlanan KOBİ’lerimiz için çok faydalı olacağını düşünüyoruz.”

-Üstün Yetenekli Bireyler Strateji Planı-

Bakan Ergün, ”Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı”nın da toplantıda ele alındığını, bu konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın birlikte bir çalışma yürüteceğini bildirdi.

Bu çalışmaların BTYK tarafından takip edileceğini aktaran Ergün, çalışmaların Kurula raporlanacağını kaydetti.

-Sağlık, öncelikli alanlar arasına girdi-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, e-devlet konularında alınan kararların yanında BTYK’nın 25. toplantısında ayrıca sağlık alanının öncelikli alanlar listesine eklenmesi yönünde karar alındığını da ifade etti.

Kaynak: http://www.memurlar.net/