×

MEB, okul yaptırmaya gücü yetmeyenleri Z-Kütüphane yapmaya çağırdı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, ‘Okullar Hayat Olsun’ projesi kapsamında ülke genelindeki kütüphanelerin ‘Z-Kütüphane’ye (Zenginleştirilmiş Kütüphane) dönüşeceğini söyledi. Yılmaz, okul yaptırmaya gücü yetmeyenleri kütüphane yaptırmaya davet etti. Bir dizi toplantı ve etkinliklere katılmak için Samsun’da bulunan MEB Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, İlkadım ilçesindeki okullarda ziyaretlerde bulundu. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Yılmaz, Bakanlığın, okuma kültürünün geliştirilmesi için bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zeka oyunlarına kadar başta çocukların ilgisini çekebilecek birçok materyalin bulunduğu Z-Kütüphaneleri kurmaya başladıklarını söyledi.

Kütüphanelere büyük bir önem verdiklerini kaydeden Zübeyir Yılmaz, “Bunun için bakanlık bünyesinde özel olarak ‘kütüphaneler okuma kültürü ve okuma alışkanlığı’ adı altında grup başkanlığı oluşturuldu. Bu grup başkanlığı, kütüphanelerle ilgili olarak bakanlık tarihinde ilk defa bir birim olarak kuruldu. Burada, halk ve okul kütüphanelerinin ileriye dönük yeniden dizayn edilerek modernleştirilmesi amaçlandı. Yapılan ön çalışmalarda yeni kütüphane modelleri geliştirildi ve projelendirildi. Bunların uygulamalarını da başta büyük şehirler olmak üzere yavaş yavaş görüyoruz. Mesela Konya’da, Büyükşehir Belediyesi sponsor oldu ve 300 kadar okul kütüphanesini ihaleye vererek Z-Kütüphane’ye dönüştürüyor. Bu kütüphanelerden sadece öğrenciler değil, okul velileri de her anlamda faydalanacak. Onun için kütüphaneler, en kolay ulaşılabilir bir yer olan binanın giriş katına yapılıyor.” dedi.

Bu anlamda eğitimin en temel gereksinimi olan kitabı, yani bilgiyi, dolayısıyla kütüphaneleri en az okullar kadar önemsediklerini sözlerine ekleyen Zübeyir Yılmaz, okul yaptırmaya gücü yetmeyen hayırseverleri Z-Kütüphane yapmaya çağırdı. Samsunlu çocukların modern kütüphanelerden geri kalmaması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, “Samsunlu hayırseverler okul yaptırmak için birbiriyle tatlı bir rekabet içinde diye biz biliyoruz. Şimdi de okul yaptırmaya gücü yetmeyen hayırseverleri isimlerini verecekleri kütüphaneler yapmaları için çağrıda bulunuyorum. Samsun’un bu konuda iyi bir seviyede olmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Okullar Hayat Olsun projesinin, vatandaşlardan yoğun talep gördüğünü de belirten Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, proje kapsamında ilk etapta okulların hafta içi öğrencilerin hafta sonları da velilerin kullanımına sunulacağını belirtti.

Kaynak : http://www.haber3.com/