×

“İzmir’in Belleği” Deprem Tehdidi Altında

Tarihi geçmişiyle Türkiye’nin en köklü kütüphanelerinden biri olan İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi‘nin faaliyet gösterdiği binanın, depreme dayanıksız olduğu belirlendi. İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün, kütüphanelerin iyileştirilmesi ve modernizasyonu amacıyla bu yılın ocak ayında gönderdiği genelge doğrultusunda, İzmir genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kütüphanelerde binaların deprem güvenliği ile eksikliklerin tespitine yönelik çalışma başlatıldığını belirtti.

Kentin en önemli kütüphanelerinden olan İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi binasında yapılan çalışmalar sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu yönünde rapor hazırlandığını belirten Ediz, binanın ya güçlendirilmesine ya da yıkılarak yeniden inşa edilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

-Fiziki eksiklikleri de gidermek için yeni bina yapılacak-

Ediz, il halk kütüphanesinin, merkezi konumu ve sahip olduğu 38 bin kitapla kentin en çok ilgi gören kütüphanesi olduğunu belirtti. Kütüphanenin, bunun yanında görme engellilere yönelik “sesli kitaplar” ve Braille alfabesiyle basılı kitaplara sahip oluşu ile İzmir’e yönelik kitaplardan oluşan “Yerel Bellek” bölümüyle önem taşıdığını ifade eden Ediz, bina sorununun ortaya çıkmasıyla kütüphanenin çok daha işlevsel olarak hizmet verebilmesi için yeni bina yapılması görüşünün ağır bastığını ifade etti. Ediz, kütüphanenin Osmanlı dönemine uzanan tarihine karşın, mevcut binasında 1973 yılından bu yana hizmet verdiğini ve burasının tescilli bir yapı olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Mevcut bina o dönemin şartları içinde uygun görülen bir proje, ancak bugünkü ihtiyaçları karşılar durumda değil. Öncelikle kütüphanede engelli bölümümüz var, ancak buranın fiziki şartları engellilerin kullanımına uygun değil. Tüm bunları dikkate alarak binanın içinde tadilatla güçlendirmeyle veya düzenlemelerle uğraşmaktansa yeni bir binanın yapılması çalışmalarını sürdürüyoruz. Mevcut binanın yıkılarak ve arazinin de tamamını kullanmak suretiyle daha geniş bir alanda yapılacak bina ile tüm bu olumsuzlukları bertaraf etmeyi düşünüyoruz.”

-Tarihi boyunca hem adı ham yeri değişmiş-

Osmanlı döneminde vakıf geleneğiyle 1775 yılında Hisar Cami Şerif Kütüphanesi olarak kurulan kütüphane, 1925 yılında tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasına dair kanun gereği Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine geçti. İzmir’deki diğer vakıf kütüphaneleri ile bir araya getirilerek Salepçioğlu Camisi’nde “Hisar Umumi Kütüphanesi” adıyla hizmet vermeye başlayan kütüphane, yer yetersizliği nedeniyle 1934 yılından itibaren Halkevi binasında, 1942 yılından itibaren ise Okullar Müzesi’nin iki salonunda hizmet verdi. Salepçizade Ahmet Efendi’nin kurmuş olduğu “Salepçioğlu Vakıf Kütüphanesi” ile 1948 yılında birleştirilen kütüphane, 1952 yılına kadar Hisar-Salepçioğlu Kütüphanesi adıyla anıldı.

Bu tarihte Atatürk Müzesi binasının alt katına taşınan kütüphanenin adı, önce “Atatürk Kütüphanesi”, 1957 yılında ise “Atatürk Umumi Kütüphanesi” olarak değiştirildi. Kütüphane ve müze, 1962 yılında müdürlük haline getirilerek “Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Atatürk Müzesi Müdürlüğü” ismini aldı. Atatürk İl Halk Kütüphanesi, bugün bağımsız olarak hizmet verdiği Mithatpaşa Caddesi’ndeki binasına ise 1973 yılında taşındı.

Kaynak: http://www.haberler.com/