×

Arşivlerdeki 25 milyon evrak taranıp dijital ortama aktarıldı

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucu, arşivlerde yer alan 226 bini aşkın faal ve gayrifaal dernek dosyası içerisindeki yaklaşık 25 milyon evrak, taranıp indekslenerek dijital ortama aktarıldı. Bakanlık verilerine göre, Ekim 2012 tarihi itibariyle Türkiye’de toplam aktif dernek sayısı 92 bin 855. Dernekler Bilgi Sistemi Projesi, Dijital Arşiv Projesi ve derneklere proje karşılığı verilen mali destekler, derneklerle ilgili yürütülen önemli çalışmalardan.

Halen kullanımda olan ‘e-Dernek Kurumsal Yazılımı’nı daha işlevsel hale dönüştürmek, hizmet sunumunu basitleştirmek ve elektronik hizmetlere geçiş amacıyla ‘Dernekler Bilgi Sistemi Projesi’ hazırlandı. DERBİS olarak adlandırılan proje; on-line dernek kuruluşu başta olmak üzere her türlü dernek iş ve işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesine; e-İçişleri, MERNİS, UYAP ve benzeri yazılımlarla entegrasyona imkân sağlayacak.

Proje yazılımına 2012 Ocak itibariyle başlandı, 2013 yılında da devam edilecek. Dijital Arşiv Projesi ile Türkiye’nin sivil toplum hafızası (dernekler boyutuyla) elektronik ortama aktarılıyor. Proje ile arşivlerde yer alan, 226 bini aşkın faal ve gayrifaal dernek dosyası içerisindeki yaklaşık 25 milyon evrak taranıp indekslenerek dijital ortama aktarıldı.

OSMANLI METİNLERİ DE ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILACAK

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arşivlerinde bulunan Osmanlıca metinlerin de aynı yöntemle elektronik ortama aktarılması planlanıyor. Böylece, Osmanlı dönemi dâhil sivil toplum hafızası, dernekler ve bu konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacıların ‘bir tık mesafesinde’ hizmetine sunulacak.

Bunun yanında, 30.04.2010 tarihinde yürürlüğe konulan ‘İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge’ çerçevesinde derneklere mali destek sağlanıyor. Yönerge ile belirlenen konularda hazırlanan projeler, valilikler aracılığıyla İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na gönderiliyor ve uygun görülen projeler destekleniyor.

Sivil toplum kuruluşlarına verilen önemin bir göstergesi olarak, İçişleri Bakanlığı 2012 yılı bütçesine bu amaçla konulan ödenek miktarı, 2011 yılına göre 10 kat artırıldı. 2013 yılında da STK’lar aynı şekilde desteklenmeye devam edilecek. 2011 yılında 77 dernek proje karşılığı desteklendi. 2012 ve 2013 yıllarında da proje karşılığı derneklerin desteklenmesine devam edilecek. 2012 yılı için 125, 2013 yılı için 175 derneğin proje karşılığı desteklenmesi hedefleniyor.

Kaynak: http://www.memurlar.net