×

Yenilikçi kütüphaneler İstanbul’a yayılacak

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yaratıcı Kütüphaneler Girişimi tarafından düzenlenen konferansta konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu, pilot okul olarak seçilen Üsküdar Saffet Çebi İlköğretim Okulu’nda ‘Hayat Boyu Öğrenme’ projesi kapsamında kütüphanelerin hayata geçirildiğini belirterek, yenilikçi kütüphane modellerinin kurularak yaygılaştırılması için çalıştıklarını söyledi.

Dijital eğitimdeki küresel değişimleri ve bu süreçte medya okuryazarlığının yaşadığı değişimler pek çok akademisyen, öğretmen ve öğrenci tarafından masaya yatırıldı. Dijital iletişim ve medya okuryazarlığı alanında dünyanın sayılı otoriteleri arasında gösterilen Prof. Renee Hobbs’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu, Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül ve İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Telli Aydemir de sunumları ile katıldı.

İstanbul Şehir Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Eleştirel Düşünme, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgi ve Medya Okuryazarlığı’ başlıklı konferans dijital eğitimin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yeni Şafak’a özel açıklamalarda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu, ‘Kütüphaneler erişimi zor, sıkıcı durumlardan çıkarılarak internet erişimine açık yaşam merkezlerine dönüştürülüyor’ dedi.

Türkiye’de kütüphanelerin erişimi zor, yaratıcılıktan uzak ve sıkıcı durumlardan çıkarılarak yaratıcı çalışmalara ev sahipliği yapacak kurumlara dönüştürüleceğini belirten Dayıoğlu, kütüphanelerin okulların giriş katlarında, bedensel engelli vatandaşlar ve çevre halkının erişimine açık olacağının altını çizdi.

Kütüphaneler teknolojik merkezlere dönüşüyor

Milli Eğitim Bakanlığı olarak yenilikçi kütüphane anlayışını yerleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Dayıoğlu pilot okul olarak seçilen Üsküdar Saffet Çebi İlköğretim Okulu’nda ‘Hayat Boyu Öğrenme’ projesi kapsamında bu kütüphaneleri hayata geçirdiklerini belirtti. Dayıoğlu ayrıca sivil toplum kuruluşları ile de işbirliği yaparak yenilikçi kütüphane modellerinin kurulmasına çalıştıklarını da vurguladı.

ABD’de ilk ulusal medya okuryazarlığı öğretmen eğitim programını hayata geçiren Prof. Renee Hobbs dijitalleşen dünyada ilgiye ulaşmanın ve onu kalıcı yapmanın zorluğuna değindi. Hobbs, bilgi okuryazarlığının güncelliğini hiçbir zaman yitiremeyeceğini vurguladı. Eğitim Reformu Girişimi’nden Batuhan Aydagül, öğretmenlerin sınırların ötesinde düşünmelerini gereklilik olarak ifade ederek, ‘Eğitim kurumlarında sadece ders içeriğini değil, öğretmen ilişkisi, bina kullanımı ve benzeri her türlü şeyin sorgulanacağı bir ortam yaratmak zorundadır’ dedi.

Kaynak: http://www.risalehaber.com