×

Milli Eğitim Bakanlığı birçok materyallerin bulunduğu z-kütüphaneleri kurmaya başladı

“Milli Eğitim Bakanlığı okul kütüphanelerine el atıyor; fakat buralarda çalışması gereken kişilerde ”Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü”nden mezun olma şartını hiçbir şekilde belirtmiyor ve; MEB Okul Kütüphaneleri Yönetmeliğinin  Atama veya Görevlendirme Madde 7’ye göre  — Kitap sayısı 3000’i aşan okul kütüphanelerine bir kütüphaneci atanır. Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda Yönetimce kütüphanecilik kursu almış her öğretmen yoksa öğretmenler kurulunca belirlenecek bir öğretmen görevlendirilir. Öğretmene yardımcı olmak üzere okul müdürlüğünce bir memur görevlendirilir. Öğretmen ve memurun, Bakanlıkça düzenlenecek programa göre kütüphanecilik ile ilgili hizmetiçi eğitim kursuna katılmaları sağlanır. Kütüphaneciye ve kütüphanede görevlendirilen memura başka görev verilmez” belirtilmesine rağmen MEB, KPSS ile kütüphaneci kadrosu açmıyor. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunu tüm meslektaşlarımız buralarda kadro açılmasını talep etmektedirler ve sosyal medya aracılığı ile çeşitli platformlarda (twitter hashtag #bbykadroistiyoruz ) kadro isteklerini dile getirmeye çalışmaktadırlar.@bbyhaber”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okuma kültürünün geliştirilmesi için bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zeka oyunlarına kadar çocukların ilgisini çekebilecek birçok materyallerin bulunduğu z-kütüphaneleri (örnek için tıklayınız) kurmaya başladı.

MEB Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, ”Okullar Hayat Olsun Projesi”nin temel amacının eğitimi topluma yaymak ve okulları toplumla bütünleştirmek olduğunu ifade ederek, mahallelilik bilincinin yeniden doğmasına katkı sağlayarak merkezi buluşma yeri olmasını hedefledikleri okulları güvenli bir yaşam ve hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüştürmek istediklerini söyledi.

Eğitim öğretim saatleri dışında okulların, dersliklerin, konferans salonlarının, spor salonlarının ve bahçelerinin toplum hizmetine açılmasını önemsediklerini dile getiren Ersöz, bu kapsamda hazırladıkları projenin bir ayağının da z-kütüphaneler (zenginleştirilmiş kütüphane) olduğunu dile getirdi.

Yeni yapılan okullarda z-kütüphanelerin yapıldığını eski okullarda ise giriş katlarına önceleri üst katlarda yer alan kütüphane ve bilgi teknolojileri sınıflarını bir araya getirerek kütüphaneleri kurduklarını anlatan Ersöz, bu şekilde insanların bu alanlara daha kolay erişebilmelerine imkan tanıdıklarını ifade etti.

Okuma kültürünün yaygınlaştırılmasında okul kütüphanelerinin önemli bir işleve sahip olduğunun altını çizen Ersöz, bu kapsamda kütüphanelerin geliştirilmesi için ”Okuma Kültürü ve Kütüphaneler Grup Başkanlığı” kurduklarını, başkanlığın çeşitli kuruluşlarla işbirliği halinde, dünyadaki örneklerden de yola çıkarak zevkli, eğlendirici, estetik ve çocukların hayal dünyalarını harekete geçirici malzemelerle desteklenmiş yenilikçi kütüphane tasarımları ürettiğini belirtti.

Okulların en geniş ve ferah mekanlarının kütüphane alanı olarak seçildiğini dile getiren Ersöz, bu kütüphanelerde, bilgisayar, internet bağlantısı, yazıcı bulunduğunu belirterek, ”Burada elektronik kaynaklar ve temel eserler olacak. Öğrencilerimiz burada ödevlerini yapıp, çıktılarını alsın, oyun oynasın, internete girsin, kitap okusun istiyoruz. Bu amaçla saat 21.00’e kadar ve hafta sonları buraları açık tutmayı planlıyoruz. Z-kütüphanelerde öğrencilere basılı, sesli ve elektronik kitaplar buluşturarak alternatif okuma seçenekleri de sunacağız” dedi.

-Z-Kütüphanelerde mangala, yapboz, film ve oyuncaklar da bulunacak-

Öğrencilerin çalışmalarının burada sergileyebilecekleri bir alanın da bu kütüphaneler içerisinde yer alacağına işaret eden Ersöz, burada çocuk edebiyatından güncel kitaplar, satranç masaları, mangala, tangram, yapbozlar, zeka geliştirici oyuncak, öğrenme oyunları, CD, DVD ve bilgisayar oyunları ve filmlerin de bulunacağını vurguladı.

Öğrencilerin buradan ödünç kitap alıp verebileceğini belirten Ersöz, ”Öğrenciler burada dinlenensin rahat etsin istedik. Bu amaçla yer minderleri, koltuk ve kanepe gibi rahat oturulabilecek mobilyalar buralara konulacak. Onların ilgisini çekebilecek ve kütüphanelerde vakit geçirmesine olanak sağlayacak her şey burada yer alacak. İlkokullar için ayrı liseler için ayrı tasarım yaptık. İlk okuldaki renklerimiz daha canlı çocukların gelişimine daha uygun. Liseler için yapılan tasarımda daha soft renkler hakim” diye konuştu.

Kaynak:http://www.dunya.com/