×

Facebook’a kütüphane kurdular

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane Dökümantasyon ve Daire Başkanlığı, öğrencilerinin internette en çok zaman geçirdiği sitelerden biri olan Facebook’ta kütüphane kurdu.Facebook hesabında bir kez “bookshelf” uygulamasını yükleyerek sistemini aktif hale getiren öğrenciler, Facebook’ta olduğu süre boyunca kütüphane hizmetinden yararlanabiliyor.

Öğrenci, uygulamayla istediği kitabı bir tuşa basarak arayabiliyor, kütüphanede varsa ayırtabiliyor, kitabın elektroniği varsa indirebiliyor, daha önce aldığı ödünç kitapları görebiliyor hatta, varsa cezasını kredi kartıyla ödeyebiliyor.Hacettepe Teknokent’te kurulu yazılım firması direktörü Kıvanç Çınar, yaptığı açıklamada, web kaynaklı bir araştırmaya göre dünyada Facebook kullanımında 7. sırada olan Türkiye’de, 37 milyondan fazla internet ve 31 milyondan fazla Facebook kullanıcısı olduğunu söyledi.

İnternet kullanıcısı beklentilerine yer veren araştırmalarda da kütüphanelerin bankalar gibi elektronik ortamda ulaşılabilecek mekanlar haline gelmesinin istenildiğine dikkati çeken Çınar, bu nedenlerden altyapısını hazırladıkları bir uygulamanın mayıs ayında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde hayata geçirildiğini belirtti.

Öğrenci, kütüphane alışkanlığı kazanıyor

Gençlerin en çok zaman geçirdiği sosyal paylaşım sitesinin Facebook olduğu tespitiyle çalışmalara başladıklarını ifade eden çınar, “2 ay önce İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nde kurulumunu yaptığımız uygulamayla öğrenciler vakit geçirmekten en çok hoşlandıkları site vasıtasıyla kütüphane alışkanlığı kazanıyor” dedi.

Çınar, şöyle devam etti: “İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi, kullanıcılarına tüm işlemlerini Facebook üzerinden gerçekleştirme olanağı sunuyor. Kullanıcılar, kişisel Facebook hesapları ile kütüphane kullanıcı hesaplarını bir defa eşleştirmeleri halinde, kişisel Facebook hesapları üzerinden kütüphaneyi tarayabilir, kitap ayırtabilir, ödünç aldıkları kitapların süresini uzatabilir ve ilgili kitabın elektronik versiyonu var ise indirip okuyabilir.

Öğrenciler ayrıca Facebook üzerinden gördükleri kütüphanede “library search” bölümüne girdiğinde aradığı tüm kitapları tek tek görebiliyor. Eğer isterse kütüphanede bulunan bütün kayıtların sonuçlarını da çağırabilir. İstediği kaydın olup olmadığını raf numarası detayına kadar görebiliyor. Ayırttığı kitapları ya da geri vermeyi geciktirdiği için aldığı cezaları görüyor hatta Facebook hesabından kredi kartıyla bunu ödeyebiliyor.”

Arkadaşı, kullanıcının okuduğu kitabı görebiliyor

Kullanıcının istediği takdirde uygulamayı arkadaş listesindekilerle de paylaşabildiğini kaydeden Çınar, “Böylelikle arkadaşları, kullanıcının kütüphaneden aldığı ya da okuduğu kitapları görebiliyor ve ilgi çekici olanları kendi kütüphanesinden talep edebiliyor” diye konuştu. Çınar, uygulamanın kurulum çalışmalarının Bilkent, Hacettepe ve Dumlupınar üniversitelerinde de devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/