×

KPSS’de A grubu ve B grubu kadro ne demektir?

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’te (A) ve (B) Grubu kadro ayrımına yer verilmiştir.

(A) grubu kadrolar; mesleğe kamu personel seçme sınavının ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve sözlü) ile yardımcı (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır (Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzman/Uzman Yardımcılığı, Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb).

Her yıl yapılan KPSS sınav sonucuna göre alım yapılır; kurumlar personel ihtiyaçlarını kendi internet sayfalarında, ilgili haber portallarında (memurlarnet gibi) ilan etmektedirler. Bu kadrolar için kurumların belirleyeceği KPSS’de ilgili puan türlerinde yeterli puanı almış olmak şartı aranmaktadır.

——–

(B) grubu kadrolar ise; KPSS’nin ardından ÖSYM başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan ve başka herhangi bir sınava girilmeksizin göreve başlanılan kadrolardır (Kütüphaneci, Bilgisayar İşletmeni, Arşiv Memuru, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (VHKİ), Memur, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Hemşire, Mühendis, Hizmetli vb.). (Puan dağılımları için tıklayınız)

İki yılda bir yapılan KPSS sınav sonucuna göre alım yapılır; bu kadrolara ilk defa atanacak personelin ÖSYM tarafından yapılacak KPSS’ye girerek, ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır. KPSS P3 puan türünde yeterli puanı almış olmak şartı aranmaktadır.

Kamu Kurumları personel ihtiyaçlarını Devlet Personel Başkanlığı (DPB)’na bildirmekte ve DPB’de kurumların personel ihtiyaç listesini ÖSYM Başkanlığına ileterek tercih dönemi başlatılmaktadır. Tercih dönemleri DPB tarafından her yıl önceden belirlenerek ÖSYM Başkanlığına verilmekte ve buna göre tarihler duyurulmaktadır.

Yukarıda, A grubu ve B grubu kadro ne demektir? İki yılda bir yapılan veya her yıl yapılan KPSS ne demektir? gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılmıştır.

1 yorum

comments user
Kültür Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Kazananlar

Uzman Yardımcısı “GİH 9-1 3,233 tl” alıyor diyorlar. Darısı biz kütüphaneci arkadaşlara artık, TUSAK a destek…