×

Lala Şahin Paşa Medresesi Çocuk Kütüphanesi olarak hizmete açıldı-Bursa

Tophane’nin Hisar bölgesinde bulunan Lala Şahin Paşa Medresesi’ndeki restorasyon çalışmaların tamamlanmasının ardından tarihi yapı çocuk kütüphanesi olarak hizmete açıldı. Çocuk kütüphanesi anaokulunu aratmazken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çocuklar için kütüphanede 3 bin kitap bulunduğunu söyledi.

Bursa’nın değerlerinin korunarak geleceğe taşınması için Türkiye’de eşi olmayan bir projeye imza attıklarını söyleyen Altepe, Lala Şahin Paşa Medresesi’nin Orhan Gazi ve Sultan I. Murad’ın kumandanı, Rumeli beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında inşa edildiğini, bu yapının çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermesinin gelecek nesillerin tarihi eserlerle dolu bölgeyi de gezmelerine imkan sağlayacağının belirtti.

Uzun süredir kullanılmayan Lala Şahin Paşa Medresesi’ndeki yapıların geleceğe taşındığını ifade eden Altepe, “Bursa’daki Osmanlı’nın ilk dönemine ait abideler bizim için çok değerli. Bursa’daki tüm bu yapıları restore ederek kullanılabilir hale getiriyoruz. Daha önce de çocuk kütüphanesi olarak değerlendirilen ve sonrasında kullanılmayan bu yapı onarılarak daha iyi hale getirildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü himayesinde olan medreseyi Büyükşehir Belediyesi olarak kiraladık. Buranın eksiklerini tamamlayıp, çocuklarımızın yararlanabileceği bir çocuk kütüphanesi haline getirdik. Kütüphanede 3 bin kitap bulunuyor. Bunun yanında kütüphane pazar günleri hariç diğer günler açık olacak. Eskiden bu kapıda kitap okumak için bekleyen, ancak açık olmadığı için kütüphanenin duvarında oturan gençleri görürdüm. Ancak bundan sonra bu gençlerimiz beklemeyecek ve istedikleri gibi buradan yararlanabilecek” dedi.

Konuşmaların ardından Altepe ve beraberindeki heyet kütüphanenin kurdelesini kesti. Altepe, burada kitap okuyan küçük çocuklarla bir süre sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

MEDRESENİN TARİHÇESİ

Lala Şahin Paşa Medresesi, Orhan Gazi ve Sultan I. Murad’ın kumandanı, Rumeli beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında inşa edildi. Savaş ganimetleri ile yapıldığı söylenen medresenin inşaatında küfeki taşı ve tuğla kullanılmış. Kuzey güney doğrultusunda tonozlu bir eyvan ile bunun önünde üzeri kubbeli bir kare mekan, iki yanında da sekiz adet tonozlu birbirlerine simetrik odalar bulunmaktadır. Medresenin mermer söveli girişinden sonra zeminden 0.60 metre yüksekliğinde tonozlu bir bölüme geçilmektedir. Buradaki tonoz ile kubbeyi birbirinden ayıran kemer, Bizans dönemine ait iki mermer sütun üzerine oturtulmuştur. Medrese 1515, 1787, 1818, 1844 ve 1968 yıllarında onarılmıştır.

Kaynak: http://www.bursahakimiyet.com.tr