×

Adıyaman’dan Bulgaristan’a Kültür Köprüsü

Adıyaman İl Halk Kütüphanesi “Making Teaching and Learning more Attractive via” adlı Avrupa Birliği projesi kapsamında Bulgaristan’a kültür köprüsü kurdu. Proje çerçevesinde Bulgaristan’ın Montana kentine giden 6 kişilik ekip, orada eğitim sistemi ve kütüphanelerin işleyişini inceleyerek değerlendirme bulundular.

Adıyaman İl Halk Kütüphanesi Müdürü Filiz Karabulut, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında gittikleri Bulgaristan gezisinde çok önemli değerlendirmeler yaptıklarını, oradaki kütüphanelerin durumlarını yakından inceleme fırsatı bulduklarını söyledi.

Karabulut, şunları kaydetti:

“13 Aralık’ta oradaki Bulgar yetkililer ilimize gelecek. Bunların arasında Montana Belediye Başkan Yardımcısı ve öğretmenlerden oluşan ekip ilimize gelerek değerlendirmelerde bulunacaklar. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kütüphanelerin işleyişini görmek, kendi işleyişleriyle karşılaştırmada çok önemli bir proje olduğunu söyleyebilirim. İki ülke arasında kültür alış-verişinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Orada benim en çok dikkati çeken sözleşmeli çalışan öğretmenleri durumu oldu. Okullarda dersi biten öğretmen, evine gitmeyerek öğrencileri ile ilgileniyor. Onları ders çalıştırıyor. Okul Müdürlerini orada Belediye Başkanı atıyor. Okul Müdürü de öğretmenlerin atamasını yapıyor. Bir öğretmenin maaşı 500

ile 600 lira arasında değişiyor. Birde her yıl sözleşmeleri yenileniyor. Çok düşük maaşla çok çalışmalarına rağmen işlerini çok seviyorlar. Özellikle öğretmenlerin öğrencilerine ders anlatma tekniklerine hayran kaldım. En küçük bir konuda bile deneylerle anlatmaları beni etkiledi.” Kütüphaneciliğin Bulgaristan’da Türkiye’deki gibi gelişmediğini belirten Karabulut, “Kütüphanelerde yeni kitap bulmak zor. 60 bin nüfuslu bir ilin kütüphanesinde 22 tane kütüphanecilik mezunu bayan çalışıyor. İşlevsel olarak baktığımız zaman çok iyi. Ama bizim ülkemizdeki gibi değil. Kitapları hep eski. İyi muhafaza edilmiş. Okuma kültürleri fazla yok. Eski kütüphane Müdürleri sık sık gelip değerlendirmelerini söylüyorlarmış. Bunlar çok güzel” dedi.

Kaynak: http://adiyaman.haberleri.com/