×

Yazma eser zengini kütüphane

‘Antik Çağdan Günümüze Kütüphaneler’ temasıyla 28 Mart’ta başlayan Kütüphane Haftası, okuru kitaplara davet ediyor. Kütüphane Haftası’nda bu yıl Türkiye, araştırmacılara kaynak desteği sağlayacak yeni bir mekana kavuştu. Fatih Üniversitesi’nin 2 bin 500’ü yazma, 100 bin kitabı bünyesinde bulunduran yeni kütüphane binası dün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birçok yazar ve akademisyenin katıldığı törenle açıldı. Açılış töreninde bir kütüphane müdavimi olan ve bu konuda pek çok yazı kaleme alan yazar Beşir Ayvazoğlu’na ‘Onur Ödülü’ takdim edildi. Fatih Üniversitesi’nin Büyükçekmece Kampüsü’nde hizmete açılan kütüphanenin ‘Nadir Eserler’ bölümünde elyazması eserler haricinde Osmanlıca haritalar ve Türk cumhuriyetlere ait gazete koleksiyonları da bulunuyor.

Kütüphanenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin kütüphane ve kütüphanecilik konusunda dünyanın gerisinde olduğunu ancak son yıllarda bu alanda iyi şeylerin yaşandığını ifade etti. Günay, “Türkiye artık sürekli gelişiyor. Bilgiye ulaşmanın önemi anlaşılıyor. Türkiye, kütüphane ve yayınlar konusunda ciddi bir yol almıştır. Bu açılış benim için, Kütüphane Haftası’nda katıldığım en önemli üçüncü etkinlik. Öğrenim kalitesi yüksek bir üniversitede raflarında 100 bin kitabın olduğu bir kütüphanenin açılışını yapmaktan memnunum.” dedi. Günay, üniversitelerin düşüncede hürriyet, soru sorma cesareti ve adalet duygusu üzerine kurulması gerektiğini, Fatih Üniversitesi’ni de bu üç temel üzerinde gördüğünü ifade etti.

Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ise üniversite faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Tekalan, “Hak ettiğimiz değere ulaşabilmemiz için bilgiye giden yolları artırmamız gerektiğinin bilincindeyiz.” dedi. Kütüphanenin açılış töreninde onur ödülü verilen yazar Beşir Ayvazoğlu, üniversitenin çok değerli bir kütüphaneye kavuştuğunu belirterek, “Kütüphane, yaşamımı geçirdiğim önemli bir mekândır. Bundan sonra Fatih Üniversitesi Kütüphanesi’ne de sıklıkla uğrayacağım. Tabiatın ortasında, modern bir kütüphanede öğrenci olmak büyük bir şans.” şeklinde konuştu. Açılışa, konuk olarak Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yanı sıra üniversitenin akademik personeli ile öğrenciler de katıldı.

500 yıllık Arapça sözlük

Fatih Üniversitesi Kütüphane Müdürü Ercüment Demirbozan, amaçlarının üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek, ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belgeyi sağlamak, düzenlemek ve hizmete sunmak amacıyla kurulduğunu söyledi. Kütüphane sadece Fatih Üniversitesi öğrencilerine değil, internet üzerinden tüm kullanıcılara açık olacak. Bin 200 metrekare kullanım alanı ve 200 kişilik oturma kapasitesine sahip kütüphane giriş, kitap salonu, okuma salonu ile Nadir Eserler bölümünden oluşuyor. Fatih Üniversitesi Kütüphanesi güncel eserlerin yanında nadir ve elyazması eserleri de bünyesinde barındırıyor. Nadir eserler koleksiyonunda 500 yıl önce kaleme alınmış Arapça tıp sözlüğünün de aralarında olduğu 2 bin 500 yazma eser yer alıyor. Tarihî değeri de bulunan kitaplar belli bir nem ve sıcaklık değerinde tutularak muhafaza ediliyor. Kullanıcılar, Nadir Eserler’i dijital ortamda inceleyebiliyor. 

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/