×

Europeana’nın gözü Türk yazma eserlerde

Avrupa Birliği’nin dijital kütüphanesi ”Europeana”, Türk yazma eserlerin tamamını internet ortamına aktararak kullanıcılarına ücretsiz sunmak istiyor.Avrupa’nın en büyük dijital kütüphanesi olmayı hedefleyen ”Europeana”nın Türkiye ayağını Hacettepe Üniversitesi organize ederken, Kültür Bakanlığı ve Milli Kütüphane de bu projeye destek veriyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren yetkililer, ”Europeana”ya şimdiye kadar Türkiye’den 10 yazma eser verildiğini belirtti. Sitede her ülkenin görsel eserleri, değerli kitapları ve tarihi yayınlarının bulunduğunu belirten yetkililer, Europeana’nın özellikle tarihi yayınlar ve el yazmalarıyla ilgilendiğini ve zaten Türkiye’de sadece yazma eserlerde telif hakkı sorunu olmadığını kaydetti.

‘BİZ DE SICAK BAKIYORUZ’

Milli Kütüphane Genel Başkanı Tuncel Acar, konuyla ilgili olarak, Europeana’nın kendilerinden tüm yazma eserleri istediğini belirterek, ”Şimdilik 10 eserimizi verdik. Ama tüm yazma eserlerimizi vermeye biz de sıcak bakıyoruz” dedi.

Acar, kendileri için önemli olan şeyin, Türk eserlerinin ve tarihinin tüm dünya tarafından görülmesi olduğunu ve Türkiye’nin ”Europeana’ya katkı sağlayan ülkeler arasında yer almak için, bu konudaki çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı.

EUROPEANA NEDİR?

Avrupa’nın müze, kütüphane, arşiv ve sesli-görsel koleksiyonlarını dijital ortamda keşfetmeye olanak sağlayan ”Europeana”, kullanıcılarına ilgilendiği konu ya da materyalleri orjinal kaynağından ulaştırıyor. Sitede çok önemli bir çalışmayı bulabileceğiniz gibi, çok az bilinen bir objeye de rastlamanız mümkün.

Europeana 2 milyona yakın eser içeriğiyle kullanıcılara Avrupa’nın zengin kültürel ve bilimsel mirasından yararlanma olanağı sunuyor. Sitede görsel imajlardan tablolara, haritalardan objelere, ses kayıtlarından gazetelere kadar birçok içerik var. Leonardo da Vinci’nin çizimleri, Johannes Vermeer’in ünlü ”İnci Küpeli Kız” tablosu, Berlin Duvarı’nın yıkılışının görüntüleri, Dante’nin ”İlahi Komedya”sı bunlardan sadece birkaçı. Siteye ”www.europeana.eu” adresinden ulaşılabilir.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr