×

El yazması ve matbu eserlere artık el değmeyecek

Sivas’ta Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunan 11 bin 816 kitap daha fazla yıpranmaması için dijital ortama aktarılıyor. İçerisinde 1928 yılındaki harf devriminden önceki el yazması eski eserleri barındıran Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesi, 103 yıldır okurlarına hizmet sunuyor. Osmanlıca el yazması kitaplar, kütüphanede fotoğraflama ve aktarma yöntemi ile dijital ortama aktarılarak bilgisayarlarda depolanıyor. Yaklaşık 6 ay önce başlatılan uygulama ile 178 adet el yazması eser dijital ortama aktarıldı. Kütüphaneye gelenler çok kıymetli olan el yazması eserlere dokunmadan bilgisayar ortamından kolayca okuyabiliyor. Bu yöntem kitapların korunmasını sağladığı gibi okuyucuya da kolaylık sağlıyor.

Aynı uygulama matbaada basılan kitaplar için de hayata geçirilmeye başlandı. Kütüphane yönetimi, bu kitapların da fotoğraflarını çekerek bilgisayar ortamına aktarmaya başladı. 1,5 milyondan fazla sayfanın dijital ortama aktarılmasının yaklaşık 4 sene sürmesi bekleniyor.

İçerisinde eski eserler ve yeni eserler olmak üzere toplam iki bölümün yer aldığı Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesi’nde Şeriye sicilleri de kayıt altında tutuluyor. Daha önce imkân olmadığı için elde tutulan Sivas’taki mahkeme kayıtları şimdi en pratik ortamda korunuyor.

Müze Müdürlüğü’nden devralınan Ziyabey Yazma Eserler Kütüphanesi’nde 776’sı el yazması eser olmak üzere toplam 7 bin 976 kitap bulunuyor. Kütüphanede ayrıca Arap harfleriyle yazılmış tefsir, kimya, tıp, edebiyat, ekonomi ve hukuk ilimleri konularını kapsayan toplam 5 bin 985 kitap yer alıyor.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr