×

Prof. Dr. Osman Ersoy vefat etti

Türkiye’de kütüphaneciliğin bir meslek olarak gelişmesine önemli katkılar sağlayan ve bu alanda verilmiş ilk profesörlük unvanına sahip Prof. Dr. Osman Ersoy, 85 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti. Prof. Dr. Ersoy için yarın Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde tören düzenlenecek. Törenin ardından Ersoy’un cenazesi Kocatepe Cami’nde kılınacak öğle namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedilecek.

Prof. Dr. Osman Ersoy, 1923 yılında Artvin’in Ardanuç ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1945 yılında mezun olan Ersoy, Topkapı Sarayı Müzesi’nde müze asistanı olarak göreve başladı.

Ankara’daki Etnografya Müzesi’nde 1950 yılında çalışmaya başlayan Ersoy, Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakli sırasında Ankara Etnografya Müzesi’nde tabutunun açılması esnasında müze görevlisi olarak hazır bulundu.

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’ne asistan olarak atanan Ersoy, 1955’te yeni kurulan Kütüphanecilik Bölümü’nün sağladığı bir burstan yararlanarak Amerika’da 1 yıllık kütüphanecilik eğitimi aldı.

1956 yılında Türkiye’ye dönen ve Amerikalı öğretim elemanlarınca yönetilen Kütüphanecilik Bölümü’nün ilk Türk hocası olan Ersoy, 1958’de doktor, 1960’da doçent, 1968 yılında ise profesör unvanını aldı.

Türk Kütüphaneciler Derneğinin kuruluşunda önemli katkılar sağlayan, 1961-1964 yılları arasında derneğin başkanlığını yapan Ersoy, 1972-1974 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ve 1979-1982 yılları arasında da Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yaptı. Ersoy, Kütüphanecilik Bölümü Başkanı olarak sürdürdüğü görevinden 1990 yılında emekli oldu.

Kaynak: http://www.netgazete.com