×

Her yıl daha buruk

41. Kütüphane Haftası bu yıl 28 Mart-3 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dün 9.30’da Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan etkinlikler daha sonra saat 10.30’da Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun vereceği bir konserle sürdürüldü. Geçen yıldan beri verilmekte olan “Kütüphane/Kütüphaneci Dostu” ödülü ise bu yıl, Bergama köylerinde açtığı dokuz kütüphane ile kültür ve eğitime katkıda bulunan Rasime ve Recai Şeyhoğlu’na verilecek.

e-kütüphanecilik:
Etkinlikler arasında “Enformasyon Teknolojilerindeki Son Gelişmelerin Kütüphane Hizmetleri Üzerindeki Etkileri” konulu sempozyum, “Geçmişin ve Günümüzün Işığında Kitap”, “Geçmiş ve e-Gelecek” ve “Kütüphane’ye Açılan Teknoloji Kapısı” konulu paneller, konferans, seminer ve sergiler gerçekleştirilecek. İstanbul’un çeşitli yerlerindeki kütüphane, araştırma merkezi ve okullarda yapılacak olan bu etkinlikler bir taraftan kütüphane ve bilgibilimcileri bir araya getirirken, diğer taraftan kitapseverlerin katılımına açık olacak. Hafta programının ayrıntılarına ve adreslere TKD İstanbul Şubesi’nin http://www.istanbul.kutuphaneci.org.tr/ adresinden ulaşılabilir.

Kitap bağışı:
Etkinlikler arasında bir kitap bağışı kampanyası da başlatıldı. ‘İhtiyaç sahibi okullara kitap göndermeye var mısınız?’ başlıklı bu kampanya için çeşitli okullardan, ihtiyaç sahibi kütüphanelerden Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi’ne ve IDéEFIXE’e gelen yardım talepleri bir sayfada toplandı. Kütüphanecilerin verdiği listelerden oluşturulan çocuk kitapları ya da diğer ürünler bağış yapmak isteyen kişi ya da kurumlarca listeden seçilecek okullara gönderilecek. Kampanya için adres: http://www.ideefixe.com/kitap/

Kütüphaneler kapanıyor uzmanların sayısı sürekli azalıyor:
41. Kütüphane Haftası bugün başlıyor, ancak Türkiye’deki kütüphanelerin geleceği karanlık görünüyor. Türkiye’deki 1433 halk kütüphanesinden 256’sı personel atanmadığı, 12’si de onarım nedeniyle kapalı bulunuyor. İstanbul’daki Çeliktepe Halk Kütüphanesi’nin onarımı 3 yıldır sürerken, Marmara depremi sonrası tadilata alınan yazma eserleriyle ünlü Millet Kütüphanesi’ne 2 yıldır bir çivi bile çakılmıyor.
Türkiye’deki halk kütüphaneleri memurlarıyla birlikte emekliye ayrılıyor. Her yıl 23 milyon okuyucuya hizmet veren kütüphanelerde, emekli olan memurların yerine atama yapılmadığı için birçok kütüphanenin kapısına kilit vuruluyor.
Açık olan kütüphanelerde de kütüphanecilik eğitimi almış sadece 270 kütüphaneci görev yapıyor. Birçok kütüphaneye kapanmaması için yapılan atamalarda uzman olmayan kişiler getiriliyor. Örneğin İstanbul’daki Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nin, biri müdürü olmak üzere 2 kütüphaneci çalışanı var. Diğer personelin önemli bir bölümü ise, özelleştirme sonrası kurum değişikliğiyle atanan görevlilerden oluşuyor.

Kaynak: http://www.evrensel.net/