×

Ankara’da yasak kitaplar sergisi

Bu yıl 41’inci kez düzenlenen Kütüphane Haftası kapsamında ilginç bir sergi düzenleniyor.‘Toplatılan Yayınlardan Seçmeler Sergisi’ başlığı altında düzenlenen sergide 100 kitap yer alıyor. Bu kitaplar arasında Adalet Ağaoğlu’nun Fikrimin İnce Gülü, Sait Faik Abasıyanık’ın Medar-ı Maişet Motoru, Sabahattin Ali’nin Sırça Köşk, Melih Cevdet Anday-Yan Yana, Karl Marx’ın Kapital, William Shakespeare’in Kral Lear ve Tolstoy’un Anna Karenina adlı kitapları da var.‘Toplatılan Yayınlardan Seçmeler Sergisi’ başlığı altında düzenlenen sergide 100 eser yer alacak. Kütüphanelerin öneminin vurgulanacağı haftada, Türkiye’de kütüphanelerin yaşadığı sıkıntılar da masaya yatırılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre Türkiye’de bin 433 halk kütüphanesi bulunuyor. Bunların 274’ü personel yetersizliği gibi nedenlerle kapalı.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ‘Toplatılan Yayınlardan Seçmeler Sergisi’ni açmalarının nedenini Hürriyet’e ‘Demokratik kitap yasağı olmayan bir Türkiye göstermek için böyle bir sergi düzenledik’ diyerek anlattı.
‘İnşallah ülkemizde bir daha kitaplar toplatılmaz’ diyen Bakan Koç, serginin Türkiye için çok güzel bir gelişme olduğunu aktardı.

Sait Faik de yasaklı

SERGİLENECEK yasaklı kitaplar listesinde şu yazarların eserleri var:

Adalet Ağaoğlu-Fikrimin İnce Gülü
Yaşar Miraç-Trabzonlu Delikanlı
Sait Faik Abasıyanık-Medar-ı Maişet Motoru
Sabahattin Ali-Sırça Köşk
Melih Cevdet Anday-Yan Yana
Nihat Behram-Darağacında Üç Fidan
Attila İlhan-Böyle Bir Sevmek
Nedim Gürsel-Kadınlar Kitabı
Mahir Kaynak-Yel Üfürdü Sel Götürdü
Aydoğan Vatandaş-Armagedon
Ahmet Altan-Sudaki İz
Henry Miller- Oğlak Dönencesi
Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel-Çizgilerle Nazım Hikmet
Neşe Düzel-Türkiye’nin Gizlenen Yüzü
Ataol Behramoğlu-Ne Yağmur…Ne Şiirler…
Nazım Hikmet-Gece Gelen Telgraf Portreler 1+1=Bir
Carlos Marighella-Şehir Gerillası
Mao Tse, Tung ve Che Guevara-Gerilla Harbi
Mahir Çayan-Toplu Yazılar
İsmail Beşikçi-Doğuda Değişim ve Yapısal Sorunlar
V.I.Lenin – Devlet ve İhtilal
Harun Karadeniz – Olaylı Yıllar ve Gençlik
V.I. Lenin – Ne Yapmalı: Hareketimizin Can Alıcı Sorunları
Georges Politzer – Felsefenin Başlangıç ilkeleri
Sevgi Soysal – Yürümek
Hasan Kıyafet – 12 Mart Fıkraları
Bediüzzaman Said Nursi – İhlas Risaleleri
Karl Marx – Kapital
William Shakespeare -Kral Lear
D.H.Lawrance-Lady Chatterley
Tolstoy-Anna Karenina’

Orhan Pamuk’a destek yağıyor

İSTANBUL – Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) dün basın toplantısı düzenleyerek Isparta’nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın Orhan Pamuk’un kitaplarının kütüphane ve kitapçılardan ayıklanarak imha edilmesi talimatı vermesini kınadı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda TYB Genel Sekreteri Metin Celâl yayımladıkları basın bildirisini okudu. Türkiye’de bir süredir şovenizm rüzgârlarının estiğinin vurgulandığı basın bildirisinde “Kaymakam, hukuk devletinin temsilcisi olarak değil adeta o ilçenin padişahı gibi davrandı. Bu kişi kanunları uygulamakla mükellefken, kanunsuzluğu yayınladığı emirle hayata geçirme hakkını kendinde bulabiliyorsa böyle bir kaymakamın yönetimine layık görülmüş vatandaşlar olarak ne kadar çaresiz bir durumda olduğumuzu anlatmaya gerek yok sanırım” dendi.
Bildiride düşüncelerini susturma, kitaplarının toplatılma, imha etme arzusunda olanın sadece söz konusu kaymakam olmadığı belirtilerek Prof. Kemal Çiçek’in Orhan Pamuk için verdiği “Haddini bilmeli ve susmalı” talimatına da tepki gösterildi. Başbakan, İçişleri Bakanı ve savcılara da kaymakamdan bu kararların hesabını sormaları için çağrıda bulunuldu.
Orhan Pamuk’un yayıncısı İletişim Yayınları’nın yöneticisi Tuğrul Paşaoğlu da bir süredir tehdit aldıklarını belirterek kaymakamın hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal ise Kütüphane Haftası kutlamaları çerçevesinde Milli Kütüphane’de ‘Toplatılan Yayınlardan Seçmeler Sergisi’ açtıkları sırada böyle kitap toplatılma talimatı verilmesinin kütüphanecileri üzdüğünü belirtti

Kaynak: HÜRRİYET Gazetesi