×

Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi’nde Bir Tanıtım Süreci: “BM Günün İpucu” Köşesi | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi’nin Referans Ekibi, koleksiyonunda bulunan basılı kaynaklarını ya da erişim sağladığı elektronik kaynaklarını kullanıcılarla buluşturmak için çok çeşitli tanıtım ve pazarlama faaliyetleri düzenlemektedir. Bunlardan biri de “BM Günün İpucu” köşesi.

“BM Günün İpucu” köşesi her kütüphane/bilgi merkezinin uygulayabileceği etkili bir kaynak tanıtım yöntemidir. Bu hizmeti nasıl verdiğimizi tüm meslektaşlarımızla paylaşmak isteriz.

Uzun yıllardır sürdürdüğümüz bu hizmeti Referans Ekibi vermektedir. Hafta içinde bütün Sabancı Üniversitesi mensuplarının görebileceği bir hizmet bu. Biraz meşakkatli bir süreci var. Bu süreçte koleksiyonumuzda var olan bir kitap hakkında, BM Günün İpucu başlığıyla tüm üniversitemizin görebileceği şekilde duyuruya çıkılmaktadır. Burada en önemli hususlardan birisi, tanıtılacak kitabın mutlaka Referans Ekibi bünyesinde okunmuş olmasıdır. Zira okumadığınız kitabı gönül rahatlığıyla tanıtmanız mümkün değildir.

Kitabı tanıtırken kitabın bölümlerinden çarpıcı kısımları alıp fragman tadında bir videoya değil de metne çevirip, ilgi çekici bir başlıkla duyurumuz kanalıyla servis ediyoruz.

Esasen geri dönüşler itibariyle hem Bilgi Merkezi için hem de Referans Ekibi için büyük bir motivasyon kaynağı da denilebilir. O hafta tanıttığınız kitabın, duyuru sonrası ödünç alınıp alınmadığını takip etmek büyük bir zevke dönüşüyor. Ödünç alınması ayrı bir keyif, ne kadar süre sonra alındığı ayrı ve üzerinde başka kullanıcılar tarafından konulan “hold” veya “holdlar”ın varlığı ayrı bir keyif veriyor. Bu esnada telefon edilerek, duyuru metninin beğenildiğini duymak da çok ayrı bir keyif. Hatta geçenlerde, yine tanıtmış olduğumuz bir kitabı ödünç alan öğretim üyemizin kendi twitter sayfasında bu kitaptan bahsetmesi bizim için ayrı bir övünç kaynağı diyebiliriz. Bu tür geri dönüşler oldukça da bu hizmeti verme sürekliliğimiz ve kararlılığımız artıyor.

Bu duyuruların kapsamı da şu şekildedir:

Öncelikle çarpıcı bir başlık buluyoruz; çünkü kullanıcıların ilgisini bu yöne çekmeye çalışıyoruz. Kullanıcının başlıktan etkilenip yazının içine girmesi en önemli adım. Sonrası çorap söküğü gibi geliyor zaten.

İçerik metni olarak da kitap içindeki ilgi çekici yerlerden esinlenip tanıtım metnimizi oluşturuyoruz. Metnin altına da kitabın görselini koyuyoruz. Bahsi geçen kitabı ödünç almak isteyenler için, o kitabı hangi rafta tuttuğumuzu da metin içinde belirtiyoruz. Aşağıda iki adet örnek “BM Günün İpucu” köşesini görebilirsiniz. Burada üniversitemizin iç sayfasında görülen Duyurular kısmında nasıl göründüğünü şu görselle gösterelim.

Yukarıdaki görselde yer alan başlığa tıkladığımızda ise içerikle karşılaşıyorsunuz:

Bir başka örnek daha paylaşalım:

Aşağıda da görüleceği üzere, kitabın ödünç alındığını görmek ve üzerinde ayırtılmış ibaresi yer alan 2 adet “hold”un varlığı, bütün yorgunluğumuzu attırıyor.

Artık o kadar çok kaynak var ki okunmayı bekleyen. Bize düşen görev ise bu güzelim eserlerle kullanıcılar arasında deyim yerindeyse çöpçatanlık yapmaktır.