×

Kütüphane yoksunluğu ve Kütüphaneci atamalarındaki eksiklik bir kez daha tescillendi!

Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılına ilişkin gelişmelerin ele alındığı Eğitim İzleme Raporu 2017-18’i Karaköy, Minerva Han’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. “Tüm çocukların nitelikli eğitime erişiminde mevcut durum nedir?” sorusuna yanıt arayan rapor, yalnızca son yılın değil, geçtiğimiz yirmi yılın çıktısını değerlendirmek amacıyla, mevcut eğitim sisteminde eğitim almış ya da almakta olan gençlerin durumu üzerinde de duruyor.

Eğitim Reformu Girişiminin (ERG) 2017-2018 Eğitim İzleme Raporu Kütüphane ve Z-Kütüphane başlığı altındaki veriler şöyle;

Resmi okul, özel okul ve özel kurs kütüphanelerini kapsayan örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerinin sayısı, 2017 yılında 2016 yılına göre %3,2 azalarak 26.415 oldu. Örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerindeki kitap sayısı, 2017 yılında 2016 yılına göre %2,6 azalarak 26.707.127 oldu.Kütüphanesi olan okul oranı ise 2017 için %50 olarak hedeflenmiş olup, yıl sonunda %39 gerçekleşme oranına erişildi.Okul kütüphanesi sayısı toplam 18.916’dır. Kütüphanelerin %38’i ortaöğretimde, %31’i ilkokulda, %29’u ortaokulda ve %2’si okul öncesinde bulunuyor. 2014 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konan ancak sonlandırılan “Okullar Hayat Olsun” projesi kapsamında ilkokul, ortaokul ve liselerde kurulmaya başlanan Zenginleştirilmiş Kütüphaneler (z-kütüphane) için MEB 2017 Yılı Performans Programı’nda 650 adet z-kütüphane açılması hedeflenmiş olup, Millî Eğitim Bakanlığı 2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu’nda 370 adet açıldığı paylaşılarak makul bir düzeyde başarı belirtildi. Türkiye genelinde z-kütüphane sayısı 2017 sonu itibarıyla 1.250, 2018 Kasım ayı itibarıyla ise 1.289 oldu. İstanbul ve Ankara 121 adet ve üzeri ile en fazla z-kütüphaneye sahip iller iken, Bartın, Bolu, Iğdır, Karaman, Kars, Kilis ve Tunceli illerinde 1-5 adet z-kütüphane bulunuyor.

Sonuç olarak; MEB’e bağlı okullarda daha çok kütüphane yapılması ve buna bağlı olarak da buralara Kütüphaneci kadrolarının açılması elzemdir!

Eğitm İzleme Raporu 2017-18’in tamamına ulaşmak için tıklayınız.

7 yorum

comments user
İşsizBBYci

Arkadaşım söylediğin şey doğruysa çok sevindirici bir haber. Haberin kaynağını, alımın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilginiz var mı? Rica etsek bize iletebilir misiniz?

comments user
t36

MEB 1000 tane kütüphaneci alıyor!! bizim bölümdeki yığılmayı çözecek bir konu.

    comments user
    murat

    hani nerde alıyor nasıl alıyor meb gider bünyesindeki öğretmenlere kütüphanecilik eğitimi verip onları çalıştırır bizde bekleriz alıma çıksın

    comments user
    Umutsuz

    T36 arkadaşım MEB in 1000 kütüphaneci alınacağı bilgisini nerden aldınız doğrulugu nedir?

    comments user
    İşsizBBYci

    Arkadaşım söylediğin şey doğruysa çok sevindirici bir haber. Haberin kaynağını, alımın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilginiz var mı? Rica etsek bize iletebilir misiniz?

    comments user
    İmren

    Attın ortaya bir laf ispat göster?Kim verdi sana bu bilgiyi?Eğer elle tutulur veril sunmuyorsan bunun adı “umut tacirliği “!

    comments user
    t36

    MEB de kütüphaneci yok ki. Olması gerekeni eleştirel bir şekilde yazdım. Her geçen gün atamalar da azalıyor. Okullara kütüphaneci alınması gerek, buna yoğunlaşılmalı diye düşünüyorum.