×

İlber Ortaylı’dan kitap açıklaması

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2. Bandırma Kitap ve Kültür Günleri kapsamında düzenlenen söyleşiye katıldı. Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’ne yaptığı kitap bağışıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi. Ortaylı’nın açıklamaları şöyle:

”Neden başka bir yere vereyim? Yurtdışına mı vereyim? Benim öyle hizmetçilerim, yalılarım yok ki saklayabileyim. Ölümümü de bekleyemedim. Türkiye’de kütüphanecilik diye de bir şey yok. Ben yaşarken tüm kitaplarımı vermek istedim. Kütüphaneci dediğimiz derin insanlar değildir. Yüzeysel bilgileri olmalıdır. Mesela yabancı dil bilmelerine gerek yoktur ama kitapların dillerini bilip yönlendirebilmelidir. Bizde böyle kütüphaneciler vardı. Şimdi millet maaşımı alayım diye düşünüyor.

Siz oradaki üniversitelerin halini biliyor musunuz? Ben yurt dışından bavul bavul kitap alıyorum, taşıyorum. Bu zahmeti neden vereyim? Üniversiteler sonra bu kitapları atacak. Galatasaray’da ayrı bir kütüphane kuruldu. Bir de baktık bazı kitaplar kayıp.

Ben kitaplarımı satmıyorum. Sizde kitaplarınızı iyi yerlere verin. Üniversitelerin ve Kültür Bakanlığı’nın kütüphaneleri kötü. İyi kütüphaneci de yok. İsterlerse beni mahkemeye versinler. Kitap toplamak hastalıktır. İyi bir hastalıktır. Üniversitelerde iyi kütüphaneler yok. Verdik, yandı… Kitap, kitabı koruyacak yerlere verilir. İstanbul’daki kütüphaneler iyi değil.”

Kaynak

3 yorum

comments user
art historian

İlber hoca haklı. illa ki bazı istisnalar dışında, ezici bir çoğunluk maaşımı alayım diye bakıyor. kaç kutuphaneci yabancı dil biliyor ki? Hangi üniversite ne kadar iyi bir eğitim verebiliyor? sonuna kdr haklıdır İlber hoca.

sizin yaptıgınız yorum bile maaşa ve işe endeksli: “neden okullarda kütüphaneci yok neden Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB bu konuda eksik onu eleştirin.”

“Maaşımı alayım yatayı diyen kütüphaneci varsa o zaman devlet de denetleme yapsın yatırmasın yattığı yerden para bağlamasın”: bu dediğiniz de imkansız kanunlar çerçevesinde. haa ben de destekliyorum memurluk kalksın, performans gelsin ama zor. kalkmaz.

    comments user
    herkesgidertersinebengiderimmersine

    “Türkiye’de kütüphanecilik diye de bir şey yok” bu sorunun cevabı “neden okullarda kütüphaneci yok neden Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB bu konuda eksik onu eleştirin.” burda … Yok çünkü önemli görülmüyor, onlarca mezun veriliyor üniversitelerden ama kimse olması gerektiği yerde değil.

    Maaş ve iş endeksli demişsiniz, insanlar para kazanmak zorunda zaten bunu yadırgayamazsınız. Asıl konu o parayı hak edecek fiiller ortaya çıkarması. Kütüphanecilik diye birşey yok denilemez yani eğer yöneticiler kütüphaneleri destekleyici faaliyetler yapmıyor teşvik etmiyorlarsa ya da kütüphanecilerin sesine kulak vermiyorlarsa. Kütüphaneciliği itibarsızlaştırmaktan vazgeçilsin. İnsanları soğutmayın düşüncelerinizle.

comments user
herkesgidertersinebengiderimmersine

Kütüphane kadrolarına o alandan mezun olmamış ( bazı kesimleri ayrı tutuyorum-bölüm mezunu olmasa da bu alanda çaba harcayanları) kişileri atayanları eleştirmeniz daha doğru olurdu. Neden BBY gibi bir bölüm ve bu bölümlerde hangi eğitimler veriliyor, öğrenciler kütüphanesiz kitapsız okullar için nasıl kampanyalar düzenliyor çabalıyor bir okulda kütüphane olması için biliyor musunuz acaba? Kitaplarınızı istediğiniz yere bağışlayabilirsiniz ancak kaliteli kütüphane – kütüphaneci yokki başka bağışlayayım demek yerine neden okullarda kütüphaneci yok neden Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB bu konuda eksik onu eleştirin. Kütüphaneleri ve kütüphanecileri niteliksiz yapan sistem bu alanlara akademik bilgisi olmayanları atayanların da suçudur. Maaşımı alayım yatayı diyen kütüphaneci varsa o zaman devlet de denetleme yapsın yatırmasın yattığı yerden para bağlamasın. sevgiler…