×

Çorum’daki Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi Yıkılacak mı?

Türkiye’nin ilk çocuk kütüphanelerinden biri olan Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi‘nin kentsel dönüşümle yıkılacağı iddia edildi. Oda TV’den Yusuf Yavuz’un haberine göre 1964 yılında kurulan Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi yıkılacak ve yerine 9 katlı apartmanlar yapılacak. Yavuz’un “Tarihi değeri olan kütüphaneyi yıkıp bakın ne yapacaklar” başlıklı yazısı sosyal medyanın gündemine oturdu. Tarihi kütüphanenin yıkılacağı iddiaları büyük tepki çekti.

Kamuoyu Baskısı Kütüphaneyi Kurtardı. Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi Yıkılmayacak
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, son günlerde kamuoyuna tartışılan Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi ile ilgili açıklama yaptı. 10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle kentte görev yapan gazetecilerle yemekte bir araya gelen Başkan Külcü, bir gazetecinin kütüphane ile ilgili sorusunu da cevaplandırdı.

Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi il ilgili konunun iki farklı boyutunun olduğunu dile getiren Başkan Külcü, ‘Birincisi, orada bir imar planlaması yapılmış. 2007 yılında başlayan çevre düzeni planı çalışmasında orası konut bölgesi olarak işaretlenmiş. Sonrasında ise parselasyon çalışması yapılırken konut parselinin içerisinde kalmış. İşin bu kısmı doğru. Ama biz bunu fark ettikten sonra oranın planını değiştirmek ve kütüphanenin bulunduğu alanı sosyal kültürel tesis alanı olarak işaretlemek üzere yeni bir çalışma başlattık. Bu çalışmamız devam ediyor. Onu nihayete erdireceğiz ve kütüphaneyi yıkılmaktan kurtaracağız.’ dedi.

Binlerce insanın olduğu gibi kendisinin de Faik Tonguç Kütüphanesinde hatırasının bulunduğuna dikkat çeken Başkan Külcü, ‘Burada şunun altını çizmek lazım. Bina tarihi bir bina değil ama binlerce insanın orada hatırası var. Biz o hatıraya saygı duyarak aslında kendi hatıralarımıza da saygı duyarak oradaki yıkımın önüne geçmek üzere hazırlıklar yapıyoruz. Bizim de ortaokul yıllarımızın kütüphane çalışmaları Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi’nin içerisinde geçmiştir. Cumartesilerimiz, Pazarlarımız ve akşamlarımız oralara ders çalışmak için gidip geldiğimiz yerlerimizdi. O bölgede bulunan binlerce insanın hatırasına sahip çıkmak için düzenleme çalışması yapıyoruz’ ifadelerini kullandı.

Külcü, göreve geldikleri 2009 yılından beri eğitim alanında önemli yatırımlar yaptıklarını vurguladı. 9 yıllık süre içerisinde yaptıkları çalışmaların Çorum halkı tarafından bilindiğini ve takdir gördüğünü ifade eden Başkan Külcü, ‘Yaptırdığımız okullar, çevre düzenlemeleri, son iki yıldır yürüttüğümüz Z kütüphane çalışmamız. 40 Z kütüphanenin yapımı ve bu kütüphanelerimizin içerisine konulmak üzere aldığımız 88 bin kitap bizim eğitim-öğretim ve kültür dünyamızla ilgili bakışımızın ne olduğunu açık ve net olarak ortaya koyuyor. Bu kadar kütüphane yapan, bu kadar kitap alan ve hatta okuma grupları oluşturmak suretiyle lokomotif vazifesi gören belediyenin kütüphane yıkmayı planlıyor olması akıllara ziyan bir durumdur. Asla böyle bir düşüncemiz olmadı. Sadece planlama noktasında gözden kaçmış bir husus böyle bir spekülasyonun oluşmasına sebebiyet verdi. Herkesin gönlü ferah olsun. Biz yıkmak için, yok etmek için değil, yapmak için inşa etmek için buralarda bulunuyoruz. En güzellerini yapmak ve var olanlarını da yaşatmak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz’ şeklinde konuştu.

Kaynak