×

ULAKBİM’den Türkiye Akademik Açık Arşiv sitesi

5. Ulusal Açık Erişim Konferansı’nda, ULAKBİM tarafından geliştirilen ve sürpriz olarak ilk kez açıklanan “Türkiye Akademik Arşiv” sitesi tanıtıldı. Siteyle ilgili detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir.

Amacımız Nedir?

Türkiye’de parçalı durumda bulunan ve açık erişime uygun bilimsel akademik içeriklerin, tek merkezden ve yaygın olarak ulaşılabilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu, içeriklere hem ülke içinden hem de uluslararası alanlardan daha kolay ve güvenilir olarak ulaşılabilmesini sağlayacaktır. Türkiye’de çalışan akademisyen ve araştırmacıların, ayrı ayrı kurumların arşivlerine ulaşmaları hem her zaman mümkün değil hem de külfetli bir iştir. Bilgiye daha kolay ve istikrarlı ulaşılabilmesini temin amacıyla bu uygulamayı geliştirmeye karar verdik.

Açık Erişim Nedir?

Açık erişim, araştırma çıktılarının, yayıncı telif hakkı anlaşmaları tarafından dayatılan kısıtlamalar olmadan, yaygın, online ve ücretsiz olarak hemen kullanıma sunulabilmesidir. Açık erişim, akademisyenler tarafından üretilen ve ücretsiz yayın için verdiği çıktıları, ayrıca hakemli dergi makaleleri, bildiriler ve diğer yayınları içerir.

Neden Açık Erişim?

Açık erişim avantajlarından bazıları şunlardır:

Erişimin büyük oranda gelişimi

Bilgiye erişim, yüksek öğrenim ve araştırma için hatta daha genel olarak toplumun ve ülkenin sürekli ilerlemesi için esastır. Bilgiye ulaşımın gelişmesi, bilgi aktarımı (öğretim), bilgi üretimi (araştırma) ve bilgiyi değerlendirme (sivil toplum) işlerinin temelidir.

Görünürlüğün artması ve yüksek atıf oranları

Açık erişim makaleler, internette serbest olarak ulaşılamayan makalelere göre çok daha yaygın olarak okunabilmektedir. İnternet çapında erişilebilirlik kullanımı artırır, atıf oranlarını yükseltir ve deneysel çalışmaların önünü açar. Alana bağlı olarak, açık erişim materyalleri hem daha çabuk ulaşılabilir hem de üç kata kadar daha fazla alıntı yapılmasını sağlar.

Bilgiye serbest erişim

Açık erişim içeriği dünya çapında ulaşılabilr durumdadır. Böylece yoksul ülkelerde yaşayan insanlar, diğer yollarla erişemeyecekleri akademik ve bilimsel verilere rahatlıkla ulaşabilmektedirler.

ULAKBİM Türkiye Akademik Arşiv sitesine girmek için tıklayınız