×

Türkiye’nin en gelişmiş ‘engelsiz’ bilgi merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak Eyüp’te hizmet veren Sesli Kütüphane tarafından hayata geçirilen “İstanbul Görme Engelliler Bilgi Merkezi” hizmete girdiği günden bu yana büyük başarılara imza attı.

Sadece görme engelliler değil aileleri için de bilgi ve teknoloji alanında her açıdan kolay erişilebilir bir merkez olma yolunda birbiri ardınca projeler üreten Sesli Kütüphane’nin, “İstanbul Görme Engelliler Bilgi Merkezi” projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından ‘başarılı’ bulunarak destek kapsamına alındı.

Ekim ayının başında faaliyete başlayan proje ile Sesli Kütüphane’nin veri tabanındaki PDF ve sesli kitaplara 7/24 online erişim sağlanacak.

Web sayfasıyla görme engelli ilk ve orta öğrenim çağındaki çocuklar, müfredata uyumlu kaynaklara kolayca ulaşabilecek.

Sadece görme engelliler için geliştirilmiş mobil uygulama ile sesli kitaplara cep telefonu, tablet ve akıllı cihazlardan da erişilebilecek.

İnternete ulaşımı mümkün olmayan görme engelli vatandaşlar yenilikçi ve en son teknolojik altyapıyla güçlendirilmiş bir sınıfta kitap dinleme, araştırma yapma, internette çalışma imkanı bulabilecek.

İsteyen görme engellilere sosyal medya kullanma becerisi ve erişimi de sağlanacak.

Yüzde yüz görme engeli olan vatandaşlara grafik kabartma tekniğiyle şekilleri tanıma becerisi kazandırılacak.

Her yaş grubundan görme engelli öğrencilere atölye çalışmalarıyla çeşitli hobiler edinme imkanı da sunulacak.

Bir yıl içinde bitirilecek proje tamamlandığında Görme Engelli vatandaşlarımızın kitap okuması önünde bir engel kalmayacak.

https://seslikutuphane.ibb.gov.tr/

Kaynak: Türkiye’nin en gelişmiş ‘engelsiz’ bilgi merkezi