×

Türkiye’de Kütüphanecilik mesleğinin ilk Profesörü Prof. Dr. Osman Ersoy’un (1923-2008) Hayatı – “Bilgi Evinin Çınarı Belgeseli”

“Bilgi Evinin Çınarı” isimli video Prof. Dr. Osman Ersoy’un (1923-2008) hayatını anlatmaktadır. Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Fatoş Subaşıoğlu, Prof. Dr. Oya Gürdal Tamdoğan, Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci’nin katkıları ile Füsun Ersoy tarafından hazırlanmıştır.

Prof. Dr. Osman Ersoy, Türkiye’de Kütüphanecilik mesleğinin ilk Profesörüdür. Özgeçmiş ve eserlerine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Prof. Dr. Osman Ersoy’un Özgeçmiş ve Eserleri

 

Prof. Dr. Osman Ersoy, 1923 yılında Artvin’in Ardanuç ilçesinde doğdu. 1941’de yatılı olarak okuduğu Kars Lisesi’nden ve 1945 yılında ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Topkapı Sarayı Müzesi’nde müze asistanı olarak göreve başladı. 1950 yılında, memuriyeti, Ankara’daki Etnoğrafya Müzesi’ne aktarıldı. Burada çok az kişiye nasip olan bir olaya tanıklık yaptı: Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının Ankara Etnoğrafya Müzesi’ne naklinden sonra, tabutunun açılması esnasında müze görevlisi olarak hazır bulundu.

1954 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Tarih Bölümü’ne asistan olarak atandı. 1955’te yeni kurulan Kütüphanecilik Bölümü’nün sağladığı bir burstan yararlanarak kütüphanecilik eğitimi almak üzere bir yıllığına Amerika’ya gitti. 1956 yılında Türkiye’ye döndü ve Kütüphanecilik Bölümü’ne asistan olarak atandı. O yıllarda yeni yeni örgütlenen Kütüphanecilik Bölümü, Amerikalı öğretim elemanları tarafından yönetiliyordu. Bu atama ile Kütüphanecilik Bölümü ilk Türk hocasına kavuşmuş oldu. Ersoy, 1958’de doktor, 1960’da doçent, 1968 yılında ise profesör oldu. Ayrıca Türk Kütüphaneciler Derneği’nin kuruluşunda önemli katkılar sağladı, 1961-1964 yılları arasında Derneğin başkanlığını yaptı. 1972-1974 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ve 1979-1982 yılları arasında da Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yapan Ersoy, Kütüphanecilik Bölümü Başkanı olarak sürdürdüğü görevinden 1990 yılında emekli oldu.