×

Kütüphane kapatılır mı?

Kırıkkale/Delice İlçesinde 1997 yılında elindeki tüm kitapları bağışlamak için Kültür Bakanlığına mektup yazan ve karşılığında Bakanlık tarafından kütüphane yapılarak Doğan Gökkaya Kütüphanesi ismi verilen kütüphane kaderine terk edildi. 1997 yılında ellerindeki kitapları kütüphaneye bağışlamak amacı ile Kültür Bakanlığına mektup yazan Merhum Doğan Gökkaya, mektubuna karşılık aldığı cevapla daha çok sevinmişti. Çünkü bakanlık belediyeye ait bir binada Delice’ye kütüphane açılmasını öngörmüş ve sözünü yerine getirmişti. Üstelik kütüphanenin adı da Doğan Gökkaya Kütüphanesi olmuştu. Bakanlık belediyeye ait binada bir personel çalıştırarak 1997 yılından bu yana kütüphanenin açık kalmasını sağlamış ve Delice’de eğitim gören çocukların faydalanmasını sağlamıştı.

Ancak, çalışan personelin vefat etmesi üzerine geçtiğimiz aylarda kütüphanenin kapısına kilit vuruldu. Bir süre tabelası olan, ancak kapısı kilitli olan kütüphane daha sonra tabelası kaldırılarak kapatıldı.

Belediye kütüphaneye tahsis ettiği binayıda ziraat odasına satarak, kütüphaneyi bir daha açılmamak üzere kapattı. Kütüphanede bulunan kitapların akıbeti belli değilken Deliceli vatandaşlar, “Doğan Gökkaya’nın kemikleri sızlıyor, kütüphane kapatılır mı? Hadi kapattınız kitapların akıbeti ne oldu, ya çocuklarına verseydiniz yada kitapları okula bağışlayarak, okulda ki odaya Doğan Gökkaya adını verseydiniz! Çok mu şey yapardınız?” şeklinde konuştular.

TEKRAR AÇILSIN

Konu hakkında bilgi aldığımız Deliceli vatandaşlar, “Biz kütüphanenin yeniden açılmasını istiyoruz. Delice de o kadar bina var Belediye Kütüphane binasını neden Ziraat Odasına satıyor? Bu ayıptan dönülmeli, Doğan amca Deliceli herkesin sevdiği saydığı bir kişiydi. O sadece kitaplarını değil evinin arsasını da hükümet konağına bağışlamıştı. Ömrü boyunca devletine, milletine hizmet etmiş bir adamın küçük bir anısını ortadan kaldırmak kadar büyük bir yanlış olamaz” ifadelerini kullandılar.

KÜTÜPHANE MECLİS KAYITLARINDA

Doğan Gökkaya’nın bağışladığı kitaplarla açılan kütüphane Meclis kayıtlarında da yer aldı. T.B.M.M. Kütüphaneler listesinde 430. Sırada “Delice Doğan Gökkaya İlçe Halk Kütüphanesi” olarak kayıtlı olan kütüphane buhar oldu.

Kaynak