×

İzmir Kaynakçası Yayına Hazır

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kütüphaneler ve Yayımlar Şube Müdürlüğü’nde görevli Ali Aksakal tarafından hazırlanan İzmir Kaynakçası kitabı yayına hazır hale getirildi. İzmir Bilgi Kaynakları kitabı, İzmir hakkında akademik çalışma yapmak isteyen araştırmacılar için ihtiyaç duyulan, İzmir hakkında yayınlanmış ve kütüphanelerde kayıt altına alınmış bilgi kaynaklarının tespiti amacıyla hazırlanmıştır. Gerek kütüphane kataloglarında ve gerekse akademik camiada yapılan araştırmalar sonucunda; bugüne kadar İzmir ile ilgili bu boyutta ve kapsamlı bir çalışmanın yapılmadığı görülmüştür. Aşağıda verilen örneklerden de anlaşılacağı gibi, çok sınırlı sayıda hazırlanmış yayınlar ise; üniversite yayınları, İzmir’de basılan kitaplar, vb. gibi dar kapsamlı yayın kataloğu ve yayın bibliyografyası niteliğindedir.

Bugüne kadar ülkemizde; şehir bibliyografyaları ile o şehirdeki kütüphanelerde bulunan kitapların katalogları da yayınlanmıştır. “Atatürk Kitaplığı İstanbul Kitapları Kataloğu- İstanbul: Büyükşehir Belediyesi Yayınları”, “Ankara Şehri Kütüphaneleri Atatürk Kitapları Toplu Kataloğu-Ankara: AÖHK, 1981,156s”, “İstanbul Kütüphaneleri Fihristi”, “Konya Vilayeti Toplu Kataloğu (1874)”, “Bursa Kütüphaneleri Toplu Kataloğu (1887)”. Türkiye’de, bir şehir hakkında yayınlanmış kitap, vb. basılı kaynakları kapsayan, uluslararası ilk konu toplu kataloğu, benim hazırladığım ”Salihli Bilgi Kaynakları Toplu Kataloğu/Ali Aksakal–Salihli: Ticaret ve Sanayi Odası, 2007, IV , 134 s.” eserdir. İl bazında ise böyle bir katalog henüz yayınlanmamıştır. “İzmir Bilgi Kaynakları” da yine bu konuda bir ilk olma özelliği taşımaktadır.

KİTAP İÇİN ÇOK GENİŞ ARAŞTIRMA YAPILDI

Bu Toplu Katalog hazırlanırken; Türkiye’deki Ankara Millî Kütüphane başta olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bütün Halk Kütüphaneleri ve İhtisas Kütüphaneleri; YÖK’e bağlı bütün Üniversite Kütüphaneleri (devlet ve vakıf), Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Arşivler (Cumhuriyet ve Osmanlı) ve Dokümantasyon Merkezi; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı birim kütüphaneleri (Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu); Bakanlık, vb. resmi kurum/kuruluş kütüphaneleri; İzmir Milli Kütüphanesi başta olmak üzere diğer vakıf ve özel kütüphaneler; dünyanın en büyük/en önemli millî kütüphaneleri sayılan ABD-The Library of Congress, İngiltere-The British Library, Fransa-Bibliotheque Nationale ve Almanya-Deutche National Bibliotek kütüphaneleri; Uluslararası Örgüt Kütüphaneleri (BM, NATO, IRCICA, vb.) katalogları olmak üzere toplam 1355 Kütüphane Kataloğu taranarak, toplam 100.946 bilgi kaynağına ulaşılmıştır. Bu kaynaklar içerisinden, doğrudan İzmir ve ilçeleri ile ilgili olan, 7.466 Türkçe kaynak ve 1.165 Yabancı Dillerde kaynak tespit edilerek İzmir Bilgi Kaynakları kitabına alınmıştır. Yabancı dillerdeki kaynakların dağılımı; İngilizce 764 kaynak, Almanca 184 kaynak, Fransızca 115 kaynak ve diğer çeşitli dilerde 102 kaynak. İzmir Bilgi Kaynakları kitabında Toplam 8.631 kaynak yer almaktadır. Bütün yayınların; bibliyografik bilgilerinin en sonunda, parantez (..) içinde yayının hangi kütüphanede bulunduğunu/ yayının erişim numarasını (Yer/Erişim numarası yoksa Demirbaş Numarası) vererek, kullanıcıların yayınlara daha kolay ulaşımı amaçlanmıştır. Kütüphane adı ve Erişim numarası verilirken, kullanıcılarımız tarafından daha kolay ulaşılabileceği için, Türk kütüphaneleri tercih edilmiştir. Eğer bir yayın, Türk kütüphanelerinin hiç birisinde de yoksa; sadece bu yayınların bibliyografik bilgilerinin sonunda yabancı ülkedeki kütüphanenin adı ve erişim numaraları verilmiştir. Ayrıca, kişisel kaynaklarda, kaynak kimde bulunuyorsa o kişinin adı verilmiştir.

Türk ve yabancı ülke kütüphaneleri kataloglarından taranarak tespit edilen toplam 100.946 bilgi kaynağından 8.631 adedinin bu kitapta yer almış olmasının sebebi; aynı kitabın birden fazla kütüphanede bulunuyor olması ve aynı kitabın defalarca basılmış olması sebebiyle en yeni baskının esas alınmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda da Türkiye’deki kütüphaneler tercih edilmiştir; hatta Türkiye’deki kütüphaneler içerisinde de araştırmacılar daha kolay ulaşabilsinler diye, İzmir’e en yakın olan kütüphaneler tercih edilmiştir.

SON BÖLÜMDE ÜÇ DİZİN YER ALIYOR

Son bölümde; kullanıcıların İzmir ile ilgili aradıkları kitap, yazar ve konulara daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla hazırladığımız; bilgi kaynaklarının yazarları ile ilgili “Alfabetik Yazar Adları Dizini”, kaynakların konusu ile ilgili “Alfabetik Konu Başlıkları Dizini” ve kaynakların dillerine göre de en fazla kaynak olan dilden başlayarak sıraladığımız “Dillerine Göre Yabancı Dil Kaynaklar Dizini” olmak üzere üç dizin yer almaktadır.

Bir yazarın eserleri ile aynı yazar hakkında yazılmış eserler “Yazar Adı Dizini” içinde birleştirilerek verilmiştir. Her kaynak içinde işlenmiş olan bütün konulara “Konu Başlıkları Dizini” içinde yer verilmiştir. Ancak alt konusu tam olarak belirlenemeyen kaynaklar sadece “İzmir” başlığı altında verilmiştir. Yine içinde İzmir ile ilgili birden çok konunun işlendiği kaynaklarda, çok önemli olanlar için ayrı bir konu başlığı verilmiş,ikinci derecede önemli olanlar ise “İzmir” başlığı altında verilmiştir. Kitap; toplam 655-660 sayfa arasında olacaktır.

Kaynak: www.haberhurriyeti.com