×

İlk dijital kütüphane Atılım’dan | Ankara Dijital Kent Arşivi

İlk dijital kütüphane Atılım’danAnkara’nın tarihini, kültürünü ve sosyal altyapısını ayrı bir yere koyan Atılım Üniversitesi, tüm bu değerlerin bir araya toplandığı Ankara Arşivi’ne 18 yılda binin üzerinde materyal kazandırdı
Yüksek öğrenci nüfusuyla akademik havanın her daim hissedildiği Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi, bünyesindeki Kadriye Zaim Kütüphanesi’nde başkente dair çok sayıda bilgi, belge, kitap ve fotoğraf bulunuyor. 18 yılda bin 500’e yakın kitap, dergi, gazete, röportaj, kartpostal ve fotoğraf gibi materyallerin toplandığı arşivin bir diğer özelliği ise kaynakları dijital ortama aktararak halkın ücretsiz kullanımına açan tek kurum olması.

GURUR DUYUYORUZ

Ankara hafızasını dijital mecrada muhafaza eden tek kütüphane olduklarını söyleyen emektar kütüphaneci Nilüfer Ünal, Ankara Arşivi’ni anlattı. Zaman zaman gazetecilerin, belgeselcilerin ve Ankara sevdalılarının da ziyarete geldiklerini ve beraber çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Nilüfer Ünal, “Elde ettiğimiz verileri aynı zamanda dijital ortama aktararak Ankara hafızasını dijital mecrada da muhafaza eden tek kütüphaneyiz. Bizim toplumumuzda genelde herkes bu arşivleri evinde saklar. Elektronik ortama aktarılmaz. Biz Ankara’nın hafızasını dijital ortama aktaralım istedik. Fotoğraflar, makaleler, raporlar, Ankara ile ilgili üniversitemizde öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaları toplamaya başladık. Ve en önemlisi dijital ortama aktarmaya başladık. Ankara’da bu tarz arşivcilik yapan yerler var ama bizim farkımız verileri dijital ortama aktaran tek üniversite olmamız. Bununla gurur duyuyoruz” diye konuştu. Yeni çıkan kitapların yanı sıra sahafları da gezerek eski belge, kitap ve fotoğraflar topladıklarını vurgulayan Ünal, zamanla tanınmaya başladıkları için gazetecilerden, sinemacılardan ve Ankara meraklılarından destekler alarak birlikte araştırmalar yürüttüklerini söyledi. Gelecekteki hedeflerine değinen Ünal, “Hedeflerimiz arasında öğrencilerle çalışmak var. Onlarla belgesel yapmak istiyoruz. Daha önce de Seymenler Belgeseli isimli bir çalışma yapıldı. Seymenler Belgeseli’ni Ankara Kulübü Derneği ile işbirliği yaparak çekmiştik. Bundan sonraki belgesellerimizde Ankara’nın geçmiş tarihine de yer vereceğiz. Ankara çok eski tarihlere dayanan bir şehir. Şimdi bununla ilgili bir çalışmamız var. Milattan öncesine dayanan zamanda burada neler olduğunu göstermeyi planlıyoruz. Hedefimiz öğrencilerimizle birlikte çalışmak” dedi.

Ankara Dijital Kent Arşivine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

http://ankaraarsivi.atilim.edu.tr/

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/