×

250 kütüphaneci kadrosu ne zaman açılacak?

14 Ocak 2016 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir Ünal ile yaptığımız görüşmede Sayın Bakan 250 kütüphaneci alacaklarını ifade etmişlerdi. Bu konuda telefon, e-mail ve facebook adreslerimize meslektaşlarımızdan gelen, ne zaman alınacak? 250 kişi aynı anda mı alınacak? Yoksa yıl içerisine yayılarak mı alınacak? Gibi sorulara yanıt vermek için Maliye ve Devlet Personel ile yaptığımız görüşmeleri sizinle paylaşmak istiyorum.

İlgili Bakanlık, Devlet Personel ’den atama izni istiyor. Örneğin İlgili Bakanlığın 2 bin boş kadrosu olabilir. Bu boş kadronun tamamına ya da bin beş yüzüne atama yapmak için talepte bulunabilir. (Atama diyorum; çünkü yeni kadro istemek ancak kanun ile tahsis edilebiliyor.)

İlgili Bakanlık, atama izni isterken hangi meslekten kaç kişi atayacağını belirtmesi gerekmiyor. Atama izni aldığı sayıyı kendi ihtiyaçlarına göre kullanabiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2015 Yılı için 4 Bine yakın atama izni istemiş fakat bakanlığa 490 adet atama izni verilmiş. Bakanlıkta bu 490 kişiyi değişik mesleklerde atama yaparak kullanmış. 2015 yılında 490 adet atama izni alan Kültür ve Turizm Bakanlığı bunlardan 25’ni kütüphaneci kadrosuna (2015/1 ve 2015/2 için tıklayınız) atama yaparak kullanmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı geçen yıl istese 490 atamanın 300’nü kütüphaneci olarak da kullanabilirdi. Buna kimsenin müdahale etme yetkisi yok. Fakat bu ne kadar gerçekçi olurdu?

Sonuç olarak, bakanlığın ne kadar atama isteyeceği kadar Maliye ve Devlet Personelin ne kadar atama izni vereceği de önemli.

Tabii en önemlisi de bakanlığın atama izni verilen sayının ne kadarını kütüphaneci olarak kullanacağı önemli. Umarım Sayın Bakan verdiği sözde durur.

Not: 52 Kütüphane Haftası’nda bu konuda bir oturum planlamaktayız.

Ali Fuat KARTAL
TKD Genel Başkanı

1 yorum

comments user
Erdoğan

İnşallah Yarabbim en kısa sürede açılır bu kadrolar, ihtiyacımız var.