×

Meslektaşlarımızdan “Mesleki Toplantılara Katılamama” şikayetleri

Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, meslektaşlarımızın mesleki toplantılara katılamama durumlarına dair bir açıklama yaptı. Açıklamada bazı meslektaşlarımızın bu konularda sıkıntı yaşadığı dile getirilmekte ve yapılan bu uygulamanın etik boyutuna değinilmektedir. Ali Fuat Kartal’ın yaptığı açıklama metni aşağıdaki gibidir:

Bilindiği üzere, yılın farklı dönemlerinde gerek kamu kurumlarınca gerekse özel sektör firmalarınca düzenlenen bir dizi etkinlik bulunmaktadır. Kütüphane çalışanlarının bu etkinliklere katılımı konusunda, gerek kütüphane çalışanlarınca gerekse sektörde çalışan firmalar tarafından bir süredir tarafımıza “şikayetler” iletilmektedir. Bu mesaj konunun etik boyutuna dikkat çekmek için hazırlanmış ve dikkatinize sunulmuştur.

Tarafımıza iletilen şikayetleri şu şekilde gruplandırmak olanaklıdır;

1. Toplantılara, ilgili alanda çalışan kişi yerine yöneticinin belirlediği ve uygun olmayan kişi/kişilerin görevlendirilmesi,

2. Çalışanın katılmasının daha yararlı olduğu toplantılara, sürekli yöneticinin kendisinin katılması,

3. Kimi durumlarda, yöneticinin bypass edilerek kurumu temsilen doğrudan bir çalışanın davet edilmesi,

4. Toplantılara katılmak üzere görevlendirilen kişilerin, toplantılara katılmak yerine şehri gezmek gibi görevlendirmeyi amacı dışında kullanması,

5. Toplantılara sürekli aynı kişinin/kütüphanenin görevlendirilmesi,

6- Kurumu temsili ve yetkinliği olmayan kişilerin, kurumca görevlendirilmesi.

Ciddi emek ve maliyetlerle düzenlenen bu toplantılara uygunluk, eşitlik ve adalet ilkelerine göre yapılacak görevlendirmeler toplantıların amacına uygun ve verimli bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Bu tür toplantılar, kütüphane çalışanlarının kendilerini geliştirebilmesi, yeni ürün ve çözümlerin tanıtılabilmesi için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu amaçla, yüzlerce kişinin davet edildiği bir toplantıda, yurtiçinden/yurtdışından davet edilen bir konuşmacıyı dinlemek üzere sadece 8-10 kişinin salonda bulunması toplantıyı düzenleyenler açısından son derece umut kırıcı olmakta, fayda-maliyet analizi sonucunda toplantı tekrarından vazgeçilebilmekte, bunun doğal sonucu olarak da mesleğimiz adına önemli bir etkileşim platformu kaybedilebilmektedir. Uygun olmayan görevlendirmelerin yapılması, aynı zamanda kurum içi çalışma barışını olumsuz etkilemekte, çalışanlarının motivasyonunun düşmesine neden olmaktadır.

TKD olarak bu tür şikayetlere müdahil olma hak ve yetkisine sahip değiliz. Ancak konunun etik boyutunun gündeme taşınması gibi bir görevimiz olduğunu düşünmekteyiz.

3 yorum

comments user
deryaa

Kurumlara gönderilen katılım şartlarında kütüphaneci gelmesi şartı olursa eğer bu sorun aşılabilir diye düşünüyorum. Ama bazı toplantıları düzenleyenler de ticari ve tanıtım amacıyla düzenledikleri için kütüphaneci olmasa bile daire başkanlarının ya da müdürlerin katılması işlerine geliyor. Katılım şartı olarak kütüphaneci şartı koyulursa bizlerde zor durumda kalmayız.

comments user
lamia bahar

ben KYK da kütüphaneci olarak 23 yıldır görev yapıyorum.Değil yenilikleri takip etmek;kitap ,dergi ,ALDIRTAMADIM.Olanları da kestiler(bütün Dünya Dergisi ve Bilim Teknik-2007 den beri).Yapılan toplantı, sempozyum v.s. katılımlarımızda izinli/görevli olmamız konusunda yardımlarınızı bekliyorum(KYK da 13 Kütüphaneci görev yapıyor, Ankara ‘da olanlar Şanslı)
Teşekkürler…

comments user
kutup

herkes memnun anlaşılan.klasik kutuphaneci profili…:)